Skuggan av en kvinna som försöker skydda sig mot överfall
Arkivbild. Foto: Lotta Löfgren/Sveriges Radio.

AB: Misstänkt i Varberg dömd för flera våldtäkter

2:58 min

Dömd för överfall på åtta kvinnor – misstänkt för ytterligare sex, enligt Aftonbladet. Nu är 47-åringen häktad för två våldtäkter i Varbergstrakten.

– Han har mellan 1988 och 1992 dömts för olaga hot, olaga intrång, ofredande, grov våldtäkt, misshandel och försök till våldtäkt samt våldtäkt, säger Aftonbladets reporter Mira Micic till P4 Halland.

– Efter det försvann han. 

Då hade 47-åringen dömts till fängelse i två och ett halvt år, men straffet avtjänade han aldrig.

Utöver de fällande domarna har 47-åringen också varit misstänkt för flera andra överfall mot kvinnor mellan 1987 och 1992 i Stockholm. Enligt Aftonbladet utan att ha blivit dömd.

– Sammanlagt har han misstänkts för 14 överfall, vad jag har kunnat se, säger Mira Micic. 

Läs mer: Misstänkt serievåldtäktsman häktad i Varberg

Kvinnorna som överfölls beskrev mannens brinnande blick och att han haft en huva över huvudet med hål för ögonen. Några berättade att han var beväpnad med kniv och att han var våldsam.

Efter att ha varit försvunnen under en längre tid dök 47-åringen upp i en numera nedlagd utredning i Varberg från 2015, enligt Aftonbladets källor.

– Enligt uppgift var mannen misstänkt för att ha hållit en kvinna inlåst i en lägenhet där hon ska ha våldtagits i timmar. Hon ska ha lyckats fly genom att hoppa från balkongen.

Mannen nekar till de båda våldtäkterna i Veddige och på Getterön. Polis och åklagare utreder just nu Aftonbladets uppgifter om hans förflutna.

Under onsdagen häktades han i Varbergs tingsrätt som misstänkt för våldtäkt och rån i Veddige utanför Varberg i november.

Då satt han redan i häkte sedan ett par månader tillbaka, misstänkt för en annan våldtäkt på Getterön. Det var under den utredningen som de nya misstankarna kom upp.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".