Josefine Roswall söker svar om barnfetma.
Josefine Roswall söker svar om barnfetma. Foto: Sveriges Radio/TT.

Barns bajs kan ge svar om fetma

2:21 min

Halländska barns bajs kan ha lösningen på fetma. Josefine Roswall har forskat på 550 barn i Halland för att lösa gåtan.

Bajset är en avgörande faktor för att förstå varför vissa blir överviktiga eller inte, säger Josefine Roswall, verksamhetschef och forskare på barnkliniken i Halmstad, som sökt svar om barns fetma de senaste nio åren.

En gång i tiden tyckte vi att bajs bara var bajs. Men nu lär vi oss mer och mer om att de bakterier som lever i vår tarm faktiskt är jätteviktiga för oss och hjälper oss att ta upp näring från mat.

Det är nya dna-tekniker som gör att det nu är möjligt att avgöra vilka bakterier som finns i tarmen. Tidigare kunde endast 20 procent av alla bakterier upptäckas.

– Nu genom dna-tekniker kan vi kartlägga allihop. Både sådana vi kände till sen innan men också helt okända arter, säger Josefine Roswall.

2005-2006 kom nya studier som visade att människor med fetma hade en annan tarmflora än smala.

Josefine Roswall berättar att normalviktiga möss kan bli feta om de får en överviktig persons tarmflora även om de har samma kost som innan. 

Vi har tittat på många olika faktorer tidigt i livet som som påverkar om man går upp i vikt eller inte. Tarmfloran och bakterierna är en av dem. När man föds är tarmen nästan steril, det finns nästan inga bakterier, och så kommer man ut och då får man bakterier från sin mammas bajs och vaginalkanal men också från omgivningen. Och under de första månaderna i livet har man få bakterier som sen blir fler och fler.

Vi tror att det finns ett kritiskt fönster tidigt i livet, där tarmfloran kan utvecklas åt olika håll.

 Vad hoppas du få för svar?

– Jag hoppas jag får svar som kan hjälpa mig att stötta en bra utveckling av tarmfloran för de barn som inte kan få det. Om man är sjuk och får mycket antibiotika. Eller så kan vi lära oss om hur man förhåller sig till barn som föds med kejsarsnitt, säger Josefine Roswall, verksamhetschef.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".