Pernilla Boström står bakom en länga med olika bakverk. Hon har en medalj om halsen och är iklädd bagarkläder.
Pernilla Boström kom på en tredje plats. Foto: Privat.

Pernilla trea i SM för unga bagare: Helt överlycklig

2:57 min

Pernilla Boström från Halmstad kom trea i SM för unga bagare, en tävling som avgjordes i Göteborg i dag.

 – Det känns jätteroligt! Jag är faktiskt bara glad. Jag kunde inte väntat mig det här, det är så många duktiga inom branschen. Jag är överlycklig just nu! säger Pernilla Boström. 

SM för unga bagare arrangeras av branschorganisationen Sveriges bagare och konditorer och är det svenska mästerskapet för bagare upp till 23 år.

– I går kväll hade vi en uppvägning på en och en halv timme. Vi får väga upp allt och börja köra degar och ha dem i kylen. Och i dag har vi haft fem timmar på oss att färdigställa allt. 

Det har bakats matbröd, frukostbröd, wienerbröd, vetebröd och skådebröd eller tårta. Pernilla Boström tycker själv hon lyckades bäst med vetebrödet, men skådebrödet var klurigare.

– Skådebrödet är ju ett bröd som man bygger ihop som en skulptur, vilket kan vara väldigt svårt, och det rasar ofta, berättar Pernilla Boström. 

Och vetebullar kan varieras i all oändlighet, enligt Pernilla Boström.

– Man kan ändra på hur många olika sätt som helst! Man kan ha olika nötter och fröer, man kan ha citron i. En av mina bullar innehöll en råsockersmörkräm och sen har jag en citronvaniljkräm i den. Det tycker jag är väldigt gott. 

Framöver kommer Pernilla Boström satsa på juniorbagarlandslaget. 

– Topp fyra bildar juniorbagarlandslaget. Så nu blir det träning tillsammans med det andra. Och två av oss får vara med i en tävling i januari nästa år. Ungefär som ett europamästerskap. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".