En cirkusartist balanserar upp och ned i luften på en trapets.
1 av 3
Det är premiär för Cirkus Maximus ikväll. Foto: Pressbild.
En cirkusartist cyklar på en lina.
2 av 3
Foto: Pressbild.

Dags för halländsk cirkuspremiär

2:06 min

Två av tre cirkusar som turnerar runt i Sverige i år är från Halland. Ikväll är det säsongspremiär för Cirkus Maximum i Älvsered för 35:e gången.

När cirkusdirektören Bengt Källquist kliver ut i manegen ikväll gör han det för 35:e gången. Och enligt Cirkus Maximums turnéledare Helena Schicht så började det med ett besök på en cirkus i Ullared.

– Bengt blev så betagen av cirkusmiljön så när han var tio år så fick han ett militärtält av sin pappa. Då startade han Cirkus Sol med sina kompisar i Älvsered och så turnerade de runt här, säger hon.

Har ni något extra speciellt att bjuda på i år?

– I år har vi ett höglinenummer. De kommer cykla över linan och balansera! säger Helena Schicht. 

Många kritiserar djurhållningen på cirkusar, men Helena Schicht menar att djuren på Cirkus Maximum har det bra.

– Nummer ett så har vi sedan några år tillbaka inga vilda djur. Vi har bara hästar, hundar, kameler, getter, lama, domesticerade djur. Jag vet också att våra djur mår bra, och det säger veterinären också, att djuren är i gott hull, sociala och välmående. Tyvärr finns det människor som tror att jag är elak mot djur bara för att jag jobbar på cirkus. Och så går de på allt som cirkulerar på internet, säger Helena Schicht.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista