oxfile skärs upp på en skärbräda.
Oxfilé. Arkivbild Foto: Linus Sundahl-Djerf/TT

Misstänkt brasilianskt kött spåras i Sverige

2:55 min

Tolv ton suspekt oxfilé från Brasilien spåras och samlas in i Sverige. Men importören misstänker att det mesta är uppätet redan – köttet kom till Sverige redan i oktober.

Oxfilén har importerats av en firma i Lindome och därifrån spridits till företag i 15 olika kommuner i Sverige. Köttet kommer från en av de anläggningar som enligt brasilianska myndigheter är inblandade i den korruptionsskandal, som lett till att ruttet och smittat kött exporterats.

Spårning av köttet pågår och det skickas tillbaka till grossisten. Men det behöver inte slängas, för det är fortfarande oklart om det är defekt.

– Egentligen vet vi inte så mycket annat än att det kommer från en av de utpekade anläggningarna, säger statsinspektör Louise Nyholm vid Livsmedelsverket till P4 Halland.

På importfirman tror man att merparten av oxfilén redan ätits upp.

– Det mesta är uppätet redan, till 90 procent skulle jag vilja säga, säger inköpschef Karsten Davidsson till TT.

Det har gått vidare till restauranggrossister och därmed hanterats av professionella kockar. Eftersom inga reklamationer har gjorts drar han slutsatsen att köttet inte varit ruttet. Om någon som ätit av köttet fått salmonella borde detta ha kommit fram genom smittspårning, resonerar han.

Svenska myndigheter kommer inte att ta några prover på köttet.

– Jag vill understryka att köttet köptes av ett svenskt företag långt innan det var tal om en brasiliansk köttskandal, säger Louise Nyholm till P4 Halland. 

Om köttet är dåligt – hur farligt är det att äta då? 

– Om köttet är ruttet märker man det. Skulle det vara salmonellasnittat märker man inte det, men har man hanterat köttet rätt blir man inte sjuk då heller. Misstänker man att man har ätit köttet och inte känner sig sjuk behöver man inte känna sig orolig, säger Louise Nyholm.

Finns det någon risk att mer kött är i omlopp i Sverige, än det som importören i Lindome sålt vidare?

– Inte vad vi vet nu. Men det kan dyka upp senare sändningar till andra företag som kommit från andra ställen. Men det vet vi inte i dagsläget.

Just nu arbetar Livsmedelsverket tillsammans med de kommunala kontrollmyndigheterna med att samordna spårningen av köttet, och se till så köttet inte når konsumenterna.

Kalmar är en av de kommuner som köttet hamnat i, rapporterar Barometern. Totalt handlar det om 480 kilo oxfilé som sålts till firman i Kalmar. 122 kilo har hunnit säljas vidare till kunder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".