Två kvinnor i ett personalkök
Hanna Josefsson och Petra Söderberg Foto: Ida Mikko / Sveriges Radio

Företag satsar på tjejer med psykisk ohälsa

3:40 min

Kosmetiska återförsäljaren Kicks och föreningen Tjejzonen ska hjälpa tjejer med psykisk ohälsa att komma ut i arbetslivet.

Genom en mentor och praktik på företaget ska tjejer som lider av psykisk ohälsa hjälpas att våga mera. Hanna Josefsson var en av de som fick praktik i en butik i Kungsbacka under hösten och kände att hon kunde vara väldigt öppen med hur hon hade mått.

– Man kan fortsätta även om man haft det tungt och man måste inte vara så perfekt som man kanske tror. Och jag kan bevisa att det går att ta sig vidare, säger Hanna Josefsson som tagit sig igenom en depression.

Hanna hade redan bearbetat mycket av det hon gått igenom när hon började praktiken i höstas. Hennes mentor var butikschefen Petra Söderberg som direkt kände att hon ville vara med i projektet när det presenterades förra året.

– Ja, att bara kunna finnas där och hjälpa någon in i arbete. Sen fick vi lära oss på kursen via Tjejzonen att behandla det som en vanlig praktik men ha ögonen öppna för om det är något särskilt vi skulle ta hänsyn till. 

Tjejzonen, en förening som jobbar för tjejer som lider av psykisk ohälsa, har samarbetet med Kicks. De utbildade förra året åtta mentorer i psykisk ohälsa och hur det är att vara ung idag. Och fler ska det nu bli. Från Umeå i norr till Helsingborg i söder ska nu mentorerna bli total elva. Förhoppningen är att nästan alla företagets butiker i framtiden ska ta emot praktikanter. 

– Vi får in väldigt många ansökningar och det är tydligt att tjejerna uppskattar att man kan förklara varför inte man inte jobbat på ett tag. Det blir en trygg väg in i arbete upplever de, när det finns den förståelsen, säger Anna Josephsson Wadling, som är projektledare på Tjejzonen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".