Sopberg. Foto: Peter Bressler/Sveriges Radio
Vi slänger flera ton kläder varje år. Foto: Peter Bressler/Sveriges Radio

Önskan: allmän återvinning av slängda kläder

2:55 min

Även om lördagen är en stor klädbytardag återvinner vi överlag inte speciellt mycket kläder - i själva verket slänger vi tonvis med kläder i soporna, varje år.

Lördagen är den stora klädbytardagen som främst Naturskyddsföreningen anordnar - och som äger rum på flera håll runt om i Halland. Det blir mer populärt att skänka sina kläder till välgörenhet, men vi slänger fortfarande mycket kläder. 

Ibolya Biro bor i Halmstad och brukar ge bort sina kläder.
– Antingen till människor man känner eller släkt eller röda korset eller något sånt.

Du slänger ingenting?

– Nej inte slänga, det gör jag inte. Typ söndriga strumpor och trosor som man kanske inte ger bort, men annars är det ge bort.

Den stora klädbytardagen går ut på att du tar med max tio plagg till ett ställe. I Halland kan du gå till exempel gå till Elektronen i Kungsbacka, Naturum i Varberg och även till Högskolehallen i Halmstad och i Löftadalens folkhögskola i Åsa.

Att lämna vidare sina kläder är viktigt för Ibolya Biro.

– Ja det tycker jag. Även om vi har ett överflöd behöver vi inte slösa, säger Ibolya Biro. 

Men det är mycket kläder som slängs. 2013 slängde vi 8 kg kläder per person. Och då köpte vi också 12 kilo nya kläder. Och det är ett problem att vi slänger så mycket säger Karin M Ekström som är professor i företagsekonomi på Högskolan i Borås och har tittat på just det här med kläder.

– Ja, vi är inte tillräckligt bra och det måste ju ändras för det är ett jättestort miljöproblem och det är slöseri med resurser. 

Det är inte alltid så lätt att veta var man ska göra av sina kläder - det finns ju inte ett allmänt återvinningssystem till exempel. 

– Nej och det är ett jätteproblem och det behövs. Så att det är lätt för konsumenterna att lämna och att man vet var man ska lämna. 

Varför finns inte det idag då?

– Jag tror att det är på gång. Det är säkert mer komplicerat att bygga upp ett sånt system, eftersom det finns många olika aktörer så vill ju alla ha del av den här kakan. Man måste komma överens om hur man ska fördela det här. Jag tror att det kan vara en anledning, säger Karin M Ekström på Borås Högskola. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".