1 av 2
Gabriel Jähnke som är rullstolsburen spelar musik tillsammans med sin personliga assistent Matilda Hedlund. Foto: Sveriges Radio
2 av 2
Gabriel Jähnke tycker om att spela keyboard när hans personliga assistent Matilda Hedlund sjunger. Foto: Sveriges Radio

Oro att förlora Gabriels assistans

6:46 min

När Försäkringskassan stramar åt ersättningen för personlig assistans väcks oro. Gabriel Jähnke i Varberg har hjälp av personliga assistenter dygnet runt.

Gabriel Jähnke föddes en tisdag kväll för nästan femton år sen. Han har personlig assistans alla dygnets timmar, ibland dubbelt. En av dem är Matilda Hedlund, hon har jobbat hos honom i snart fem år.

Jag tycker att det är livsviktigt. Han är beroende av oss för att klara sin vardag. Det är ett jätteviktigt jobb.

– Vi läser av Gabriels kroppsspråk, vi lär känna honom ganska bra för att förstå alla saker. Jag är hans armar och ben, säger Matilda Hedlund och berättar att Gabriel tycker om musik väldigt mycket och älskar att åka bil.

– Han är väldigt busig och har mycket humor, säger hon.

Gabriel kan använda vänsterhanden lite. Han har tjockare hud på knogarna på vänsterhanden eftersom han älskar att trumma med handen i bordet.

Gabriels föräldrar Maria och Jonas säger att det känns som att han lever på lånad tid. Han föddes vecka 29 efter en svår förlossning, han föddes utan blod i kroppen och fick i samband med förlossningen en hjärnblödning. Han har opererats flera gånger och Maria och Jonas säger att han har lurat döden lika många gånger.

– Gabriel behöver hjälp med allt som tillhör vardagen. Även när han ska leka så behöver han hjälp i många moment där också, säger Jonas Jähnke, som är Gabriels pappa. 

Läs mer: Dyrare för Varberg – Försäkringskassan hårdare

Gabriel är gravt funktionsnedsatt, han får svåra epileptiska anfall, han har fått problem med andningen, han ser inte och kan inte röra sig själv mer än huvudet lite och så vänsterarmen och handen.

Matilda Hedlund är en av Gabriels personliga assistenter. Enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade – LSS – ska personer med funktionsnedsättningar kunna leva som alla andra och med goda levnadsvillkor. Det är därför Matilda och hennes kollegor är här.

Hur viktigt tror du att du är för Gabriel?

– Jag tror att jag är viktig. Det är viktigt att vi är här, säger hon.

Sedan assistansersättningen infördes har kriterierna för rätten till ersättningen ändrats. Det pågår även just nu en översyn av LSS som reglerar den personliga assistansen.

Sedan assistansersättningen infördes 1994 har antalet personer som får personlig assistans av Försäkringskassan ökat från drygt 6000 personer till närmare 16 000. Och efter ett par tidigare domar i bland annat Högsta Förvaltningsdomstolen gäller en ny praxis för Försäkringskassan, vilket har lett till att fler nekas eller blir av med hela eller delar av assistensersättningen.

Bland annat har Varbergs kommun märkt av det här, för dem har kostnaden för assistans ökat kraftigt det senaste året.

Gabriels mamma Maria säger att de försöker att inte oroa sig i förväg, men när de hör att människor med liknande behov som Gabriel drabbas av neddragna eller indragna assistanstimmar så känns som att ingen sitter säker.

– Det är fruktansvärt, det är katastrof. Det är förödande, säger Maria Jähnke.

Den individen som inte får ha assistansen kanske blir bunden till sitt hem och inte får komma ut. Det blir till slut att om föräldrarna inte orkar så får det bli ett boende. Det är hemskt tycker jag.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".