Splitbild på Hans Hoff och Bengt Eliasson
Hans Hoff och Bengt Eliasson. Foto: Riksdagen/Pressbild.

Vem ska bestämma om personlig assistans?

12 min

Försäkringskassan blir hårdare och kommunerna får betala mer. Ska bara en myndighet bestämma över den personliga assistansen?

P4 Halland har lyft diskussionerna kring personlig assistans och LSS – lagen som styr den personliga assistansen.

I går kunde vi höra oron som finns när Försäkringskassan stramat åt i sina bedömningar kring vem som har rätt till assistans och hur mycket. Varbergs kommun har också uppmärksammat Försäkringskassans nya praxis – de får mer på sitt bord och kostnaderna ökar.

Nu lyfter kommunrepresentanter i en arbetsgrupp med socialtjänstchefer i SKL (Sveriges kommuner och landsting) frågan om en huvudman för samtliga ärenden när det kommer till personlig assistans. För som det ser ut i dag är det både kommunerna och Försäkringskassan som utreder och fattar beslut.

Hör två halländska riksdagspolitiker Bengt Eliasson från Liberalerna och Hans Hoff från Socialdemokraterna – båda med i socialutskottet – debattera frågan. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".