Räddningsinsats med flera fordon och polishelikopter vid bussolycka
Foto: Nisse Schmidt/TT

Busschaufför startade olycksresan i Halland

Chauffören vid bussolyckan i Härjedalen, där tre barn dog, började sin resa på bussdepån i Halland, tidigare än bussbolaget har uppgett.

Chauffören misstänks för brott och brottsmisstankarna gäller vårdslöshet i trafik, vållande till kroppsskada och vållande till annans död.

Polis, åklagare samt Haverikommissionen utreder olyckan, men har ännu inte funnit någon orsak till olyckan.

Busschauffören körde en buss full med skolbarn ensam hela natten från Skene söder om Borås till skidorten Klövsjö i Jämtland. Om bussen inte hade kört av vägen vid sju på morgonen skulle hans totala körtid för resan ha blivit nästan tio timmar – vilket är den yttersta gränsen enligt lagstiftningen.

Men nu skriver tidningen Sydsvenskan att busschauffören redan hade kört i drygt en timma innan han satte sig bakom ratten i olycksbussen och registrerade sig i färdskrivaren.

Först körde han till företagets bussdepå i Halland. Där hämtade han en firmabil och körde den till Skene, enligt Sydsvenskan.

Tidningen har pratat med fem busschaufförer på samma företag som berättar att företaget har satt i system att tänja på förarnas körtider och kringgå reglerna om hur länge de får sitta bakom ratten.

Fackförbundet Kommunal förbereder nu en omfattande stämning mot det aktuella bussföretaget.

P4 Halland söker bussbolaget för en kommentar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".