Det amerikanska marinfartyget USS Porter.
Det amerikanska marinfartyget USS Porter. Foto: Ford Williams

USA har avfyrat kryssningsrobotar mot Syrien

Donald Trump: Vi måste få slut på slakten
2:57 min
  • USA har attackerat Syrien med mellan 50 och 60 kryssningsmissiler riktade mot en av regimens flygbaser.

  • Attacken har krävt minst fyra dödsoffer, enligt nyhetsbyrån AFP.

  • Den är beordrad av president Donald Trump och ett svar på den giftgasattack i provinsen Idlib i Syrien som regimen anklagas för och som dödade mer än 80 människor.

  • Ryssland kommer att begära ett brådskande möte i FN:s säkerhetsråd, enligt Reuters.

  • Donald Trump sa att det ligger i USA:s nationella säkerhetsintresse att stoppa spridning av kemiska vapen.

USA:s president Donald Trump anklagade Syriens president Bashar al Assad för giftgasattacken i nordvästra Syrien för ett par dagar sedan.

– I kväll uppmanar jag alla civiliserade länder att, tillsammans med oss, få slut på slakten, sa Donald Trump.

USA:s attack riktades mot flygbasen Shayrat i Syrien och uppges ha orsakat betydande materiella skador och fyra dödsoffer.

Enligt USA användes basen för de plan som utförde giftgasattacken i Idlibprovinsen. TV-bolaget CNN uppger att det fanns ryssar på basen när giftgasattacken förbereddes, men det är inte känt vad de vetat om planerna.

Försvarsdepartementet Pentagon uppger att den ryska militären på plats i Syrien förvarnades om den amerikanska missilattacken för att kunna sätta sig i säkerhet.

Pentagons talesman sa att avsikten med missilattacken var att avskräcka Syrien från att använda kemiska vapen igen och att om de gjorde det skulle USA svara igen. Trumpadministrationens strategi har skiftat bara de senaste dagarna.

Nyligen sa USA:s FN-ambassadör Nikki Haley att det inte var prioriterat för USA att få bort Assad och utrikesminister Rex Tillerson sa att Assads öde låg i det syriska folkets händer.

Nu uppmanar Tillerson istället till en politisk process som ska leda till att Assad träder tillbaka.

Donald Trump själv har sagt att giftgasattacken ändrade hans syn på Bashar al Assad och den attack Trump beordrat innebär ett tydligt avsteg från företrädaren Barack Obama.

Den förre presidenten varnade Syrien för att överträda den "röda linjen" att använda kemiska vapen. När de gjorde det 2013 valde Obama ändå att inte agera efter att kongressen avstått från att ta upp frågan.

Nattens attack är den första gång USA utför ett militärt angrepp riktat direkt mot den syriska regimen. Allierade och utvalda ledamöter i kongressen hade informerats i förväg. Några kongressledamöter har redan välkomnat attacken, andra kritiserar presidenten och tycker att kongressen skulle ha konsulterats.

Den ryske presidenten Vladimir Putin hade inte förvarnats.

Tidig morgon svensk tid anklagade USA:s utrikesminister Rex Tillerson Ryssland för att inte ha uppfyllt sina åtaganden att se till att Syrien inte har tillgång till kemiska vapen och att Ryssland antingen är oförmöget att hålla sitt ord eller inte bryr sig om det.

Rex Tillerson besöker Moskva på tisdag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".