ljusmanifestation i kungsbacka
1 av 2
Flera tände ljus och skänkte en tanke till offren. Foto: Jonna Burén / Sveriges Radio
Människor samlades kungsbacka
2 av 2
Ett 70-tal samlades på torget i Kungsbacka. Foto: Jonna Burén / Sveriges Radio
Lastbilsattacken i Stockholm.

Ljusmanifestation efter attacken

1:39 min

Ett sjuttiotal träffades för att tända ljus och visa att man står samman mot skräck och hat.

I Stockholm var det tiotusentals som samlades i en kärleksmanifestation, men runt om i landet hölls mindre manifestationer. Även i Halmstad och Kungsbacka hölls ljusmanifestationer. 

– Vi får känna hur mycket som helst idag, sorg, smärta och rädsla, men vi får inte låta den förlama oss, säger Camilla Schulz till de som samlades i Kungsbacka.   

Hon var själv vid Drottninggatan i Stockholm i fredags när attacken skedde, nu har hon hunnit hem och vid manifestationen kramades hon mycket och höll ett kort tal. 

Hur känns det nu? 

– Det är väldigt skönt att vara hemma och få det här stödet. Det visar hur viktigt det är att människor får samlas när något ofattbart och hemskt har hänt. 

Det var drygt 70 stycken som samlades på torget i Kungsbacka och tände ljus, la ner blommor, kramades och pratade i största allmänhet. Inger Svensson var en av de som var på plats.

– Jag tittade på TV från Sergels torg idag och kände att jag ville gå hit. Det känns bra att vara här och visa respekt, säger Inger Svensson.

En annan som var på plats var Wissam Arrouk från Syrien.  

– Jag är här för att Sverige är ett fint land och öppnar dörren och säger att alla är välkomna, det går inte att något sånt här händer i Sverige, säger Wissam Arrouk. 

Vad kände du själv när du hörde om det? 

– Detsamma händer också i mitt land, i Syrien, jag blir jätteledsen. Jag gråter ibland, också idag, för attackerna i Egypten.  

Hur ska vi möta det? 

– Vi får försöka se till att alla älskar varandra, jag ska försöka. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".