Driton står vid fönstret som någon/några kastat sten mot.
1 av 2
Foto: Jonna Burén/Sveriges Radio.

Driton: Stenkastare ville sätta skräck i moskén

2:49 min

I fredags vid nattbönen var det någon som kastade sten mot Falkenbergs moské. En fönsterruta krossades, och nu känner många oro.

– Det var väldigt blandade känslor som jag hade. Det finns en del ilska, men man kan inte agera på den känslan. Det är en vilseledd människa som har begått stenkastningen. Det är ingen stor grej, det är bara en ruta. Men motivet, han ville sätta skräck i moskén, säger Driton Mehmedi, som är engagerad i moskén.

Stenkastningen skedde bara några timmar efter attentatet i Stockholm och flera kände att det kanske skulle komma hämndattacker mot muslimer – för att attentatet snabbt på sociala medier kopplades ihop med islamistisk terrorism. 

– I går [läs lördag] var vi här och bad kvällsbönen. Man hör ibland att folk öppnar dörren, och ansluter sig till bönen lite försent. Men när man inte hör steg när någon kommit in började jag tänka: Är det han? Står han där med en form av beväpning och försöker  ha ihjäl människorna som är här? säger Driton Mehmedi. 

Läs mer: Stenkastning mot Falkenbergs moské

Driton tycker stenkastningen mot moskén inte känns särskilt planerad, och tror att det kan vara en reaktion till det som hände i Stockholm tidigare under dagen.

– Det känns väldigt impulsivt, händelsen i Stockholm sker och sen sker detta. 

Många av mina muslimska vänner har fått ta emot hot. Det är ytterst beklagligt, vi som praktiserande muslimer fördömer den typen av handlingar. 

– Vi har försökt visa sympati med de drabbade i Stockholm. Vi är alltid emot sådana handlingar, att döda oskyldiga människor. Det är barbariskt, säger Ibrahim Ishal, som är ordförande för Islamiska kulturella föreningen. 

Men trots stenkastningen och att Dritons vänner hotats är Driton inte rädd. 

– Nej. Inte mer än naturlig rädsla mot någons okunskap. Okunskap fruktar jag något enormt. Hos mig själv också. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".