Planeringen för sommarens 37 aktivitetsläger i Halmstad är i full gång. Anders Johansson är projektledare. Foto: Therése Alhult/Sveriges Radio.
Planeringen för sommarens 37 aktivitetsläger i Halmstad är i full gång. Anders Johansson är projektledare. Foto: Therése Alhult/Sveriges Radio.

Ännu fler barn ska få en aktiv sommar

1:53 min

Halmstad kommun storsatsar på sina sommarläger för 9-16-åringar. I år erbjuds nästan 1000 barn plats.

Fler platser, nya teman och bättre tillgänglighet. Det är resultatet när Halmstads kommun utökar sommarens aktivitetsläger för barn i åldrarna 9-16. I år kommer cirka 975 barn erbjudas plats jämfört med 700 förra året.

Lägren går under namnet Aktiv sommar 2017 och arrangeras mellan vecka 25 till vecka 33.

Utbudet av aktiviteter är stort. Det anordnas friluftsläger med kanot, fiske och grillning på schemat. Man kan åka på filmläger och lära sig hur man gör en färdig film eller ägna några dagar åt mat och hälsa. Den som vill dansa, skapa konstverk, lära sig jonglera eller sätta upp en musikal har också mycket att se fram emot.

– Nytt för i år är bland annat ett demokratiläger där deltagarna får lära sig mer om sina rättigheter och hur man driver ett projekt. En annan nyhet är ett friluftsläger med Wild kids-tema där man bygger vindskydd och liknande. Vårt skateboardläger är också nytt, berättar Anders Johansson som är projektledare för Aktiv Sommar.

En annan nyhet är två läger som är tillgänglighetsanpassade för barn med särskilda behov.

Totalt samarbetar sju förvaltningar inom Halmstad kommun, bland annat Kulturförvaltningen och Teknik- och fritid.  

För att ro projektet i land anställs 16 personer genom Sommarkraft och  två studenter från Högskolan.  

Lägren är kostnadsfria och vänder sig till barn som är skrivna i Halmstads kommun. Sista ansökningsdag är den 30 april.

– Vi lottar ut platserna för rättvisans skull. Alla ska ha samma möjlighet att få åka på ett roligt läger, säger Anders Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".