Påskfjädrar
Påskfjädrar. Foto: Titti Elm/Sveriges Radio

Varberg behåller påskfjädrar

2:55 min

Tre halländska kommuner väljer att inte köpa in påskfjädrar att pynta med. Men i Varberg fortsätter man efter garantier om att djuren inte plågats vid plockning.

Falkenberg, Kungsbacka, Halmstad är tre av 69 svenska kommuner som anmält till djurskyddsorganisationen Djurens Rätt att de inte köper in påskfjädrar. Men i Varberg behåller man fjädrarna i år.

– Vi har diskuterat en hel del olika alternativ till fjädrar. Men i år så landade vi i att det är det bästa alternativet eftersom det är ett uppskattat inslag i Varberg, säger Jenny Bergström, avdelningschef på drift- och anläggningsavdelningen.

– Vi har varit noga med att leverantören kan visa upp ett intyg på att fjädrarna kommer från slakteri. Att det är en restprodukt och inte plockade från levande fåglar.

Andra kommuner har valt bort fjädrarna för att djuren inte haft ett bra liv innan slakt. Hur tänker ni kring det?

– Att djur inte har det bra innan slakt är inte acceptabelt - men jag kan tycka att det är en större fråga än fjäderfrågan. Vi tycker det är okej med fjädrar eftersom det är en restprodukt.

I Laholm känner inte upphandlingsfunktionen till om det fattats något beslut i frågan. P4 Halland väntar fortfarande på svar från Hylte kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".