en skylt på ett gatunamn, Anna Lindhs plats
Anna Lindhs plats är ett exempel på ett kvinnligt gatunamn. Foto: Bertil EnevÃ¥g Ericson / TT

S vill ha fler kvinnliga gatunamn

1:23 min

Det behövs fler kvinnliga gatunamn. Så tycker den socialdemokratiske politikern i Halmstad, Ingegerd Sahlström.

– På ett möte med S-kvinnor i Halmstad dök det upp en idé om att ett sätt att uppmärksamma kvinnor var att döpa gatunamnen efter dem. Genom ett gatunamn kan man tala om att kvinnan gatan är döpt efter har haft en viktig roll för Halmstad, säger Ingegerd Sahlström (S).

Antal kvinnliga gatunamn är få – så skriver Ingegerd Sahlström i sin motion och vill helt enkelt att detta ska förändras.

Hon berättar att det handlar inte bara om gatunamn, utan att försöka lyfta även kvinnor som varit framgångsrika och kommit från Halmstad. Hon ger exempel på arkitekten Ingrid Wallberg och författaren Elsa Grave. Det handlar helt enkelt om att uppmärksamma kvinnor.

– För mig är det viktigt att synliggöra kvinnor, det kan man göra på många olika sätt. Det kan vara rättvist också eftersom det finns många män som satt prägel på Halmstad och som sedan fått en gata döpt efter sig, ingen tycker det är konstigt. Därför är det inte konstigt att ha en gata döpt efter en kvinna heller, säger Ingegerd Sahlström (S).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".