Splitbild på miljöinspektör Frans Karlsson och en bild där mörk rök bolmar från en brinnande byggnad.
1 av 2
Frans Karlsson, som är miljöinspektör, säger att det är tur i oturen att den farliga röken blåser ut mot havet. Foto: Lisa Dahlberg/Sveriges Radio och Wilma Olsson/Privat.
Det brinner i ett företagshotell nära Falkenbergs hamn.
2 av 2
Brandröken är farlig, men den blåser bort, ut till havs. Foto: Privat/Wilma Olsson.

Farlig brandrök blåser mot havet

2:41 min

Brandröken efter storbranden vid Falkenbergs hamn är farlig, men vinden är gynnsam och röken blåser till havs.

– Jag tycker inte man behöver vara så speciellt orolig om man pratar om röken. Vi har hela tiden haft frånlandsvind och vad jag har kunnat se har röken begett sig utåt, till havs, säger Frans Karlsson är miljöinspektör i Falkenbergs kommun.

Man har inte gått ut med något viktigt meddelande till allmänheten som tyder på att röken har kommit in över bebyggelse och då behöver man inte vara speciellt orolig, i detta fallet. 

Brandrök innehåller en mängd olika föroreningar, som oförbrända gaser, förklarar Frans Karlsson.

– Oavsett vad som brinner är det aldrig nyttigt att få i sig rök. 

Det är farligt att andas in röken, men är man utomhus klarar man sig bättre, eftersom det är annan luft som kan späda ut de farliga gaserna. 

Läs mer: Storbrand i hamnen – en anhållen

Enligt SMHI är kommer vinden inte vända under dagen, utan kommer fortsätta vara nordostlig även under eftermiddagen. Det innebär att röken inte kommer blåsa in över Falkenberg. 

Men vad händer om vinden skulle vända?

– Då kan man få ett annat scenario, vid en brand. I detta fallet har man fått ner det mesta av de farliga gaserna, tidigt på morgonen. Då späds de ut helt enkelt. Så just nu är det inga större problem, vad jag vet. 

Vad ska Falkenbergsborna tänka på eller göra nu? 

– I detta läget behöver man nog inte göra något speciellt. Räddningsledaren har ansvar för insatsen och är det så att man ser att det behövs går man ut med ett meddelande till allmänheten, om man behöver gå inomhus och stänga ventilationen. 

I detta fallet var det tur i oturen att man hade vädret med sig. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".