Det brinner kraftigt i industrilokalerna. Utanför en mur står flera personer och tittar på lågorna. Det är natt.
1 av 4
Brandförloppet tyder på att branden var anlagd. Foto: Johan Karlsson
Man ser att lokalerna brinner, det röker kraftigt. Det är natt.
2 av 4
I söndags morse var branden under kontroll men två byggnader totalförstördes i branden. Foto: Johan Karlsson
Åkerianläggningen svårt härjad av elden. Foto: Samira Othman/Sveriges Radio
3 av 4
Åkerianläggningen svårt härjad av elden. Foto: Samira Othman/Sveriges Radio
Porträtt av räddningsledare Mikael Svensson. Solen skiner och i bakgrunden ser man brandslangar och kollegor till honom.
4 av 4
Mikael Svensson är räddningsledare och säger att målet var att begränsa branden till de två byggnader där branden startat. Foto: Sveriges Radio

Storbrand i industrilokaler i Falkenberg

2:46 min

Natten till söndag började det brinna i två industrilokaler i västra Falkenberg nära hamnen. Larmet kom vid midnatt och polisen tror att branden är anlagd.

Varken byggnader eller det som finns inne i byggnaderna har gått att rädda. Polisen jobbar utifrån teorin att branden är anlagd men ingen misstänkt är gripen.

– Enligt räddningstjänsten brann det i två olika lokaler som ligger kanske 70 till 80 meter från varandra och de säger att det är osannolikt att det kan ha spridit sig från den ena till den andra. Vi får undersöka den saken, säger Peter Adlersson, polisens presstalesperson.

I de nu förstörda byggnaderna fanns lastbilar, bussar och någon form av däckverkstad. Det tros vara förklaringen till att det under natten har smällt från brandplatsen.

Båda byggnaderna började brinna vid midnatt och vid tiotiden på förmiddagen är räddningstjänsten fortfarande på plats för att bekämpa branden.

– Mycket är ju förstört och det är det tragiska i det hela. Sådant som står runtomkring är också rökskadat, säger Peter Karlborg, inre befäl vid räddningstjänsten Väst.

Räddningsledaren har under natten uppmanat alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation, en varning som upphävdes vid sjutiden på morgonen. Upplever man besvär från röken bör man ändå kontakta sjukvård.

Det är två stora byggnader som står i brand i ett industriområdet västra Falkenberg. En större byggnad som är 150 meter lång, en åkerifastighet och ytterligare en byggnad med en däckfirma. Röken går mot Södergatan.

– Vi har behållit branden innanför de två byggnader där branden startade. Det var målet och det har vi lyckats med, säger Mikael Svensson, räddningsledare.

Ingen person ska ha kommit till skada i samband med branden.

Så sent som i måndags brann det senast i Falkenberg. Då var det ett företagshotell i ett annat område som brann.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".