Familjen Ahlén, Victoria, Joakim, Lucas (12) och Maj (8).
1 av 3
Familjen Ahlén, Victoria, Joakim, Lucas (12) och Maj (8). Foto: Privat.
Familjen Ahlén flyttade från Onsala till Spanien.
2 av 3
Familjen Ahlén flyttade från Onsala till Spanien. Foto: Privat.
Familjen Ahlén har startat en organisation som bland annat byggt en skola för nomaderna i Marocko.
3 av 3
Familjen Ahlén har startat en organisation som bland annat byggt en skola för nomaderna i Marocko. Foto: Privat.

Familjen lämnade Halland för äventyret

4:37 min

Familjen Ahlén sålde villan i Onsala och lämnade Sverige för äventyret i Spanien. Familjen reser regelbundet till Marocko där deras organisation ger nomader arbete och utbildning.

– Vi var en vanlig Svensson-familj som ofta satt fast i bilkö, regn och väder och sånt. Vi ville ha lite mer familjekvalité och vara tillsammans. Vi ville ha ett annat liv, berättar Victoria Ahlén.

Tillsammans med maken och deras två barn, som då var fem och åtta år gamla, flyttade familjen Ahlén från Sverige och Onsala till Spanien. 

– Så vi valde att flytta till Spanien till ett av världens mest solsäkra platser. Med bra väder – men det var också det enkla i livet som lockade. Här i Andalusien är det inte fokus på ägodelar, utan det är fokus på att leva livet tillsammans varje dag. Nu har vi fått ett liv med väldigt hög livskvalitet. 

För Victoria var det också väldigt viktigt att göra gott i internationella projekt. Nu jobbar hela familjen globalt, och Victoria beskriver familjen som en global familj.

En annan viktig del av familjens vardag är att barnen skulle bli världsmedborgare.

– Man tar ansvar för hela jorden. Man börjar i sitt närområde, men känner ett ansvar för att andra människor runt om i världen har det bra. Man gör val vid varje inköp, att det är bra för naturen och bra för jorden som helhet, förklarar Victoria Ahlén.

Men vi ville också att våra barn ska möta andra kulturer, lära sig fler språk och hamna i utmanande situationer än man hade gjort i trygga Onsala.

Och Victoria tycker att hon har lyckats, och att hennes barn numera är världsmedborgare.

– Mina barn är tolv och snart nio. De pratar tre språk flytande och de är i Marocko kontinuerligt där de möter arabiskan och berber som pratas i Saharaöknen. De har övervunnit sin rädsla att möta det okända, det började redan på skolgården i deras spanska skola. 

Men det fanns utmaningar, som att komma till ett helt nytt land utan att kunna språket.

– Barnen behövde hitta ett sätt att kommunicera utan att kunna språket. Vi märkte att för Lucas, som är en passionerad fotbollsspelare, var det med fotbollen som dörrarna öppnades. Det är så fantastiskt! säger Victoria Ahlén.

På planet ner till Spanien startade familjen sitt företag och organisation, Vilostrada. Organisationen ger nomader i Marocko arbete och de har nyligen startat en skola för nomader i Marocko.

Har du något tips att ge för den som vill göra som du, men kanske inte riktigt vågar?

– Det allra svåraste är att bestämma datum. Man säger: den dagen flyttar vi och så bokar man ett flyg. Det är så enkelt, och det är så svårt, säger Victoria Ahlén.

Jag lever mitt liv som att det är en dans. I mitt hjärta sjunger det! När man gör något som man verkligen brinner för då vaknar man upp på morgonen och bara dansar, oavsett om det regnar eller solen skiner. Och den känslan, mina vänner, bara ut och jaga den. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista