Seija Ågren, Eva Persson, Per Nilsson, Ingrid Myrberg, Majbritt Wester, Bodil Karlsson, Birgitta Pennman tränar hårt.
"Du blir självständig och får bättre balans av att träna." Arkivbild. Foto: Anton Berglund/Sveriges Radio.

Träningstips för 80-åringar

3:14 min

"Det är aldrig försent att börja träna," det säger Sofia Johansson, personlig tränare från Varberg. Hon ger tips på hur 80-åringar kan tänka vid träning.

– Det låter så himla klyschigt att det aldrig är försent, men det är faktiskt så. Går du från och noll och börjar träna, använda din kropp på rätt sätt så kan du faktiskt mellan femtio till hundra procent förbättra din muskelmassa, i 80-års ålder! säger Sofia Johansson, som är personlig tränare från Varberg.

Hon säger att det är viktigt att träna av många olika anledningar.

– Du blir självständig, du får bättre balans, benskörhet kan du undvika och det främjar många olika sjukdomar, som hjärt- och kärlsjukdomar. 

Men det varierar från person till person vad gäller vad man är kapabel att göra när det kommer till träning.

Hur kan en 80-åring som är hyfsat aktiv träna? 

– Så länge kroppen funkar ska du fortsätta. Det behöver inte vara så komplicerat: stavgång och vattenträning är bra.

Är man inte lika aktiv kan man lägga ribban lite lägre.

– Det kan vara så enkelt som att gå upp och ner på en pall, då tränar man benstyrka och balans. Man kan stå på ett ben när man gör de vardagliga sysslorna. Enkla, enkla knep! Man kan vara ute och ägna sig åt trädgårdsarbete, säger Sofia Johansson.

Hur länge och hur ofta ska man träna?

– Två till tre gånger i veckan räcker absolut! Och det behöver inte vara så länge. Vill du promenera kan du göra det en kvart på förmiddagen och en kvart på eftermiddagen. Det behöver inte vara så avancerat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista