Person ligger och kramas.
Foto: Lilim/Flickr (CC BY-NC-ND 2.0)

När ska man ha sex efter graviditeten?

4:59 min

Barnmorskan Jenny Ryttergard berättar vad som händer i kroppen och huvudet efter en förlossning.

– Egentligen brukar man fundera på det redan innan, under graviditeten. Det rätta svaret på det är att det är väldigt olika, säger Jenny Ryttergard, som är barnmorska i Halmstad. 

Att sexlivet inte kommer igång förrän efter flera månader är inte ovanligt. 

– Många som kommer på efterkontroll har inte kommit igång, i alla fall inte speciellt mycket, med samlivet. Och så undrar man är det bara vi som inte har gjort det – eller är det så för alla? Och de allra flesta har inte kommit igång så mycket. 

Det finns många orsaker till varför det kan ta tid att att komma igång med samlivet efter en förlossning, förklarar Jenny Ryttergard. Det kan vara att man inte känner lust, att det gör ont och mycket annat.

– Det tar tid för kroppen att återhämta sig, barnet tar stor plats, förlossningen kan ha varit positiv eller en jobbig upplevelse och de tankarna lever kvar efteråt. Många har inte kommit så långt i sitt sex- och samliv efter. 

Många blir ganska så lättade när man berättar att andra inte heller har kommit så långt. 

– Men det beror på vad man räknar som sex. Är det enbart det penetrerande samlaget som gäller – eller är det mer? Men räknar man penetrerat samlag är genomsnittet efter tre månader, säger Jenny Ryttergard. 

– Normen är att sex är penetrerande samlag, men det sexuella är mycket mer än så! Det är intimitet, det är smekningar, kramar, kyssar, det är allt vi gör med varandra som inte är samlag. Och det kan man komma igång med långt tidigare än just sexet, som kan göra ont. 

Vi har pratat mycket om hur det är för kvinnor – men hur är det för männen? 

– Jag tycker det är jätteviktigt att även ställa frågan hur man som partner upplevt förlossningstiden och tiden efteråt. Det är mycket vilka förväntningar man har på sig själva, varandra och vad alla andra gör. Men inte alla män känner en sexuell lust efter förlossningen, för det kan ha varit traumatiskt. Men för någon annan är det fullt naturligt. 

Hur ska man tänka? 

– Det finns alla varianter. Många blir lättade, även män, över att inte alla har kommit igång. Man har inte alltid lust att ha lust. Det viktiga är att man kommunicerar.

Jenny Ryttergard tipsar par om att man ska våga ersätta penetrerande sex med annan form av intimitet.

– Som partner måste man ha förståelse för att det skett fysiska förändringar i kroppen. Man kanske har lust med en gång, och tycker att allt är som vanligt. Men det kan också vara att det tar tid. Vi måste prata om det!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".