Daniel apssar på att köpa en majblomma i Kungsbacka.
1 av 5
Daniel apssar på att köpa en majblomma i Kungsbacka. Foto: Lisa Dahlberg/Sveriges Radio.
Prins Daniel besöker Kungsbacka för att ta del av deras friskvårdsarbete.
2 av 5
Prins Daniel besöker Kungsbacka för att ta del av deras friskvårdsarbete. Foto: Lisa Dahlberg/Sveriges Radio.
Kian Cronell, snart 7 år, är en av barnen som väntade på att få träffa prinsen i Kungsbacka.
3 av 5
Kian Cronell, snart 7 år, är en av barnen som väntade på att få träffa prinsen i Kungsbacka. Foto: Lisa Dahlberg/Sveriges Radio.
Ann Börjesson och Lovisa Sjögren
5 av 5
Ann Börjesson och Lovisa Sjögren välkomnar prins Daniel. Foto: Lisa Dahlberg/Sveriges Radio.

Prins Daniel på besök i Kungsbacka

1:27 min

Det är friskvård på schemat när prins Daniel besöker Kungsbacka. "Det känns viktigt att vara med och bidra till ett mer jämställt Sverige, när det gäller folkhälsan."

Först har prinsen pratat med friskvårds- och aktivitetsgruppen i Kungsbacka.

Därefter var han med under en aktivitet med En frisk generation. Båda verksamheterna ingår i Kungsbacka kommuns folkhälsoarbete.

– Jag tycker det känns viktigt att vara med och bidra till ett mer jämställt Sverige, när det gäller folkhälsan. En frisk generation strävar efter att alla barn, även i vissa mindre privilegierade områden, ska ges chansen. Och jag tycker En frisk generation gör ett väldigt bra jobb, säger prins Daniel, som är En frisk generations beskyddare. 

Prins Daniel var på plats på Gullregnsskolan i Kungsbacka, och aktiviteten för dagen var friidrott. 

Och det arbetet En frisk generation gör är viktigt på många sätt, enligt prins Daniel.

– Det är viktigt för mig personligen, men framför allt är det viktigt för samhället. Vi ser att det finns en utbredd ojämlik hälsa, och så tycker jag inte vi kan ha det. Vi måste samla oss i arbetet för att få till en bättre, mer jämlik hälsa.

Brukar du träna i kostymbyxa och slips? 

– Nej, men jag har varit runt på olika saker idag, så detta är nog mer min dagliga klädsel. Jag är väl inte helt anpassad i min klädsel, säger prins Daniel. 

Han har bland annat träffat skolsköterskor, varit på Drottning Silvias barnsjukhus och träffat forskare, och avslutade sedan med ett besök på Gullregnsskolan i Kungsbacka.

Vad har berört dig idag?

– Det gemensamma är att det är massa människor som brinner för att påverka folkhälsan, och det blir jag berörd av, säger prins Daniel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".