Mynta tros ligga bakom 101 dåliga magar.
Mynta tros ligga bakom 101 dåliga magar. Foto: Christine Olsson/TT.

101 gäster magsjuka efter middag på hotell

4:27 min

Hotellgäster drabbades av magsjuka orsakad av bakterier som troligt fanns i en hummus med mynta.

Dessa så kallade turistdiarrébakterier misstänks ha tillförts via importerad, färsk mynta som serverades till varmrätten under två kvällar.

Det var den 20 och 22 april som 101 av de sammanlagt 124 personer som besvarade en enkät meddelade att de blivit sjuka. Enkäten skickades ut till gäster och personal på hotellet i samband med utbrottet.

Av de insjuknade fick två söka vård på sjukhus och elva stycken kontaktade läkare. 

– Först när det kommer en indikation vet man inte alls om det handlar om många människor eller inte, säger Marianne Carlson, som är hotellchef på Säröhus.

Först kände hotellet inte till hur många som drabbats av magsjukan, men på måndagen hade hotellet fått in flera anmälningar om gäster som blivit sjuka.

Då kontaktade Marianne Carlson, som är hotellchef, Miljö- och hälsa i Kungsbacka, och blev då sammankopplad med Smittskydd Halland. 

– Jag har arbetat här i 40 år och har aldrig varit med om något sådant. Jag tycker det är väldigt jobbigt. Men det är viktigt att ta den expertisen som finns tillgänglig och jag har fått väldigt god hjälp. 

Hon säger också att hotellet har haft god kunskap om vilken leverans de misstänkta råvarorna har kommit med och att de hjälper till i arbetet med att spåra smittkällan.

Sjukdomsförloppet kan vara i upp till 14 dagar, men de drabbade kommer inte att behöva mer vård eller provtagning, skriver smittskyddsläkare Mats Erntell i ett pressmeddelande. 

Miljö- och hälsoskydds­förvaltningen har inspekterat verksamheten och inte hittat något att anmärka på vad gäller verksamhetens hygien.

– Jag är väldigt glad att vi har så bra kontroll i vårt kök. Vi får mycket beröm från Miljö- och hälsa. De hittade inget att anmärka på, säger Marianne Carlson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".