Victoria Börjessons bil låg plötsligt uppe för försäljningen.
Victoria Börjessons bil låg plötsligt uppe för försäljningen. Foto: Sveriges Radio/Privat.

Bilen utbjuden till försäljning - utan ägarens vetskap

1:40 min

Valldabons bil var på väg att säljas - utan ägarens vetskap. Det är en typ av bedrägeri som enligt säljsajten Blocket är vanligt.

Bilen var på väg att säljas, utan ägarens vetskap. Det här hände Victoria Börjesson och hennes man i Vallda, som berättar om hur två personer kom hem till henne en kväll precis när de skulle lägga barnen.

– Där står två killar som sa att dom skulle hämta bilen. Vi förstod inte vad det handlade om. då visade de en skärmdump på hur de har swishat över 5.000 kr till en person som vi inte har någon aning om vem det är, berättar Victoria Börjesson för P4 Halland.

Victoria Bengtsson och hennes man fick förklara att de inte alls har tagit emot någon handpenning och att deras bil inte är till salu.

Det visade sig att någon annan lagt ut deras bil på säljsajten Blocket och att annonsen var skriven i hennes mans namn.

Dagen efter kom ytterligare ett besök från personer som betalat en handpenning för bilen till någon annan.

Det börjar bli väldigt obehagligt och jag kan tänka mig att det kommer fler. Båda de här åkte från Skåne-trakten så jag kan tänka mig att det är fler som är på väg.  

Hans Lippens är presstalesperson på polisen.

– Den här typen av bedrägerier förekommer, men det är inte vanligt, säger han.

Han säger att det är viktigt att samla på sig så mycket uppgifter som möjligt som till exempel telefonnummer till den falske säljaren och polisanmäla. Han pratar också om obehaget som det innebär att få besök av okända personer som känner sig lurade.

– Det bästa är väl att gömma undan sin egen bil så man slipper obehaget att folk går runt och tittar på parkeringsplatser för att leta rätt på bilen och lägga bud på den.

Även på säljsajten Blocket känner man igen den här typen av bedrägerier. Kundsäkerhetschefen Thomas Becker vill framförallt lyfta fram att det är väldigt ovanligt med handpenning vid privataffärer. Han uppmanar köpare att träffa säljaren innan de betalar något.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".