ALMSTAD 20170506 Halmstads Adnan Kojic och Eero Markkanen (H) AIK jagar boll under lördagens allsvenska fotbollsmatch mellan Halmstad och AIK på Örjans Vall. Foto Björn Lindgren / TT
Foto: TT

Tidigt mål gav AIK segern mot Halmstad

1:40 min

AIK slog Halmstad borta i en stora delar trist och händelsefattig match där förra HBK-spelaren Johan Blomberg blev matchens enda målskytt.

Det var en händelserik inledning på matchen mellan Halmstad och AIK. Gästerna som tog ledningen redan i den femte minuten sedan halmstadsförsvaret slarvat rejält.

En rensning gick rakt på en lagkamrat och Johan Blomberg höll sig framme och vinklade in bollen bakom Isak Pettersson.

Ett par minuter senare låg AIK:s Henok Goitom, som fick starta på Ishizakis bekostnad, och grinade illa och tog sig mot knät efter en duell.

Han kom på benen igen efter en stund, men tvingades några minuter senare att halta av och ersättas av just Ishizaki.

 Sedan blev det en ganska händelsefattig halvlek.

– Det verkar inte finnas något självförtroende i Halmstad, man slår ibland passningar som är helt galna. Men AIK är alldeles för dåliga att profitera på det, det verkar som man kommit till Halmstad för att försvara sig. Då blir det som nu, ganska händelsefattigt och trist, tyckte Radiosportens kommentator Per Kahl.

På tilläggstid avslutade AIK med en vass målchans sedan Ishizaki skojat friskt med halmstadsförsvaret och spelat fram Johan Blomberg i straffområdet. Avslutet fastnade dock på Fredrik Liverstam.

Den andra halvleken började i samma anda som den första. Händelsefattigt och okreativt.

– Det är för mycket med elva mittfältare, det kanske är en anledning till att matchen blivit tråkig, analyserade Per Kahl i början av halvleken.

– Markananen hade två chanser att utöka AIK:s ledning. Den första nickade han i ribbans överkant och den andra parerade Pettersson med en fin räddning.

Matchen kom sedan igång något. AIK fick ingång sitt anfallsspel och etablerade tryck mot hemmalaget.

Ju längre halvleken led började Halmstad skapa allt mer i sin jakt på kvittering. Den bästa chansen fick  Ahlo som blev frispelad med Linnér, som dock kunde styra ut avslutet till hörna.

– Från att ha varit tafatta hittar Halmstad vägar igenom, men då har man så klart också släppt på handbromsen, rapporterade Per Kahl.

Ishizaki hade också en bra chans att avgöra matchen med cirka tio minuter kvar, men Pettersson räddades återigen med en fin parad.

AIK:s Nisse Johansson åkte ut på tilläggstid efter att ha snackat till sig sitt andra gula. Men tiden blev för kort för Halmstad att hinna utnyttja det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".