Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Ny forskningsmöjlighet för fler sjuksköterskor. Foto: Ingvar Karmhed/Scanpix.
Ny forskningsmöjlighet för fler sjuksköterskor. Foto: Ingvar Karmhed/Scanpix.
Lyssna
(1:33 min)

Utbildning och forskning för fler sjuksköterskor

Publicerat söndag 7 maj 2017 kl 08.11

Region Halland inrättar tillsammans med Högskolan i Halmstad fyra doktorandtjänster vid sjuksköterskeutbildningen på Campus Varberg.

Ett mål för satsningen är att öka tillgången på välutbildade sjuksköterskor, särskilt i den norra länshalvan. Inriktningen för de fyra doktorandtjänsterna är "patientnära forskning". Anders Nelson vid akademin för hälsa och välfärd på Högskolan i Halmstad förklarar:

– Satsningen riktar sig till de som idag är anställda och har erfarenhet av  arbete ute i hälso- och sjukvården. De har goda förutsättningar att förstå vad det är för ny kunskap som behövs.

Satsningen görs i samarbete med Kungsbacka och Varbergs kommuner eftersom man vill säkra rektyreringen av sjuksköterskor i de norra delen av länet. Men samarbetet har också en egen kvalitet, enligt AndersNelson:

– Idag sker allt mer vård i gränslandet mellan regionens och kommunernas ansvar. Det är möjligheterna och utmaningar som finns i de mellanrummen som de här doktoranderna ska bedriva studier av.

Liknande doktorandtjänster finns redan i Halmstad, har de gett positiv effekt på rekrytering av sjuksköterskor?

– Det är svårt att isolera bara en fråga men vi är helt övertygade om att det här blir en mer attraktiv miljö för studenter, praktiker och blivande forskare.

Camilla Tellström, ordförande för Vårdförbundet i Halland som länge efterlyst satsningar för sjuksköterskorna - vad tycker hon om doktorantjänster i Varberg?

– Jag ser det som positivt att man utvecklar och förbättrar inom det här området. Sen är frågan hur långt det räcker, det får vi se.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".