Hallands Equestrian Rytterförening
Hallands Equestrian Rytterförening. Foto: Foto: Fredrik Jonsving/Pic-Agency.com

Halländska hopplag klara för SM-semifinal

3:00 min

Två halländska hopplag är klara för semifinal i lag-SM. Både Varbergs Ridklubb och Hallands Equestrians Ryttarförening har kvalificerat sig till semin.

Det är Varbergs Ridklubb och Hallands Equestrians Ryttarförening från Laholm som genom bra hoppning i den Västra gruppen i helgen kvalificerade sig till semifinal.

Hallands Equestrians Ryttarförening är nykomlingar i allsvenskan, och för många var det en överraskning att laget har tagit sig hela vägen till en semifinal.

– Vi visste att vi hade möjlighet att gå vidare, men det var första gången vi var med nu, så det var en positiv överraskning att vi gick vidare, säger Stina Åhsberg, som är en av ryttarna från Laholm som bidragit till det goda resultatet.

Både bra hästar och ryttare har bidragit till att Hallands Equestrians Ryttarförening kunnat ta sig till semifinal.

– Men framför allt har vi en bra gemenskap i klubben. Vi peppar varandra och så, säger Stina Åhsberg. 

Hur fungerar det att rida i elitallsvenskan? 

– Vi är fyra ryttare i ett lag, en junior och tre seniorer. Man startar och tävlar alla fyra och tre resultat räknas samman. Den som har minst fel och snabbast tid vinner omgången. 

Semifinalen, där både Varbergs Ridklubb och Hallands Equestrians Ryttarförening kommer tävla, avgörs på Strömsholm 2-6 juni.

Det blir en speciell tillställning för ryttare runt om i landet.

– Tävlingen pågår i en hel vecka, med hoppning, dressyr och fälttävlan. Det är jättekul att åka dit och tävla, säger Stina Åhsberg.

Tror du ni kan ta er hela vägen till en final?

– Jag tror att chanserna är ganska goda, vi har ett väldigt bra lag. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".