Alis barn har bytt skola många gånger.
Alis barn har bytt skola många gånger. Foto: Muhamed Ferhatovic

Hans barn har bytt skola sju gånger

2:20 min

För asylsökande som ska flytta från Lia Hof är detta en flytt i raden av många andra. Alis barn har bytt skola sju gånger inom loppet av 15 månader.

Malmö, Borås, Skrea, Mäshult och Lia Hof är några av platserna som Ali och hans familj bott på sedan slutet av 2015. Barnen har bytt skola lika många gånger som familjen flyttat.

– Det är svårare för barnen än för oss vuxna. Barnen hamnar i en förändring varje gång, de får nya lärare, ska hitta nya vänner. Det blir svårt för dem. Man ska samtidigt byta vårdcentral varje gång och de läkarna känner inte till hur barnen mår, utan måste göra nya tester och annat, säger Ali. 

Alis familj har bytt boende var tredje månad berättar han. Han är tydlig med att han vill följa den svenska lagen och förstår att de måste flytta. Men säger att barnen kommer ta konsekvenserna hårdast.  

Många asylsökande P4 Halland pratar med på Lia Hof berättar att de är oroliga. De vet inte vart de ska ta vägen eller om den platsen de kommer till nästa gång blir slutdestinationen så att de inte kommer flyttas fler gånger. 

– Jag förstår att de måste stänga Lia Hof, men migrationsverket förstår inte vilka konsekvenser det får för oss som faktist bor här. Därför protesterar vi. Jag är okej med att migrationsverket leker med våra känslor men det vore bra om de kunde sluta leka med barnens på samma sätt, säger Ali.

De som bor på Lia Hof har skrivit en namninsamling som en protest mot flytten. 

En annan som flyttats runt flera gånger är Muhammad Zuhair.

– Jag bodde först i Göteborg, sedan i Ulricehamn, Vårgårda, Ulricehamn igen. Sedan Mäshult och tillbaka till Ulricehamn och sedan till Lia Hof. När jag bodde i Ulricehamn fick jag dessutom ett jobb på en pizzeria, men när de flyttade mig så förlorade jag det, säger Muhammad Zuhair. 

Muhammad Zuhair och Ali är några av dem som skrivit på protestlistan. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".