två vildsvin
1 av 2
Foto: Erland Vinberg/TT.
Mjölkbönderna Lars-Göran Larsson och Linda Larsson.
2 av 2
Mjölkbönderna Lars-Göran Larsson och Linda Larsson har tröttnat på vildsvinen som förstör. Foto: Anton Berglund/Sveriges Radio.

Bönderna har tröttnat – vill att fler vildsvin skjuts

2:56 min

Bönder i Halland är hårt drabbade av att deras grödor förstörs av vildsvin. De vill därför att Jägarförbundet ska ta större ansvar och skjuta fler vildsvin.

Lantbrukarnas riksförbund i Halland vill att framförallt svenska Jägarförbundet tar ett större ansvar och skjuta fler vildsvin.

I Femsjö i Hylte kommun går mjölkbönderna Lars-Göran Larsson och Linda Larsson runt bland sina förstörda gräsvallar. 

– Gräset är borta, men vi har restaurerat två gånger och sått nytt frö. Förhoppningsvis ska här komma gräs, men det blir ingen bra skörd, säger Lars-Göran Larsson.

Ett av problemen med vildsvinen är att det blir stora hålor i marken, berättar Lars-Göran Larsson.

– Man får in jord i fodret till djuren och det är inte bra. De sliter upp sten och så kommer man med maskiner och får stillestånd på maskinerna. 

Vad får detta för konsekvenser?

– Massa merarbete och högre kostnader. Man måste kolla åkrarna på kvällar och nätter. Vi har skjutit 20-25 grisar och det hjälper inte. Det kommer in nya hela tiden.

Lars-Göran Larsson menar att det är allas ansvar att se till att vildsvinsstammen inte blir för stor.

Jägarna måste ta större ansvar och skjuta mer gris. Det räcker inte att skjuta en gris i månaden om man utfordrar, man måste ligga på hela tiden och trycka ner stammen om vi ska ha något lantbruk kvar i inlandet. 

– Frågan är om man ska satsa, eller om man ska ligga lågt och hoppas att naturen löser det. 

Vad önskar ni ska hända?

– Att man börjar samarbeta och att man får ner vildsvinsstammen, säger Linda Larsson, som är Lars-Görans dotter och som en dag kanske kommer ta över gården efter sin far.

– Och en riktigt kall vinter. Så försvinner en del på naturlig väg, fyller Lars-Göran Larsson i.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".