Josefine Roswall
Josefine Roswall. Foto: Therése Alhult/Sveriges Radio.

Läkaren: Mäta BMI viktigt för att minska barnfetma

2:50 min

För att tidigt fånga upp barn med fetma har man på barnavårdscentraler runt om i Halland börjat mäta BMI genom att mäta förhållandet mellan vikt och längd.

– Tillväxt är en väldigt viktig hälsomarkör för barn. På BVC använder vi tillväxtkurvor för att följa barns hälsa. Man kan fånga sjukdom, om man mår dåligt psykiskt. Det är ett vanligt arbetsverktyg för oss, säger Josefine Roswall, som är barnläkare i Halmstad och även verksamhetschef för barnkliniken i Halland. 

Från sjukvårdens sida menar man att BMI-mätningarna är nödvändiga. Tidiga insatser är a och o, eftersom forskning visar att 80 procent av barn som utvecklar fetma i förskoleåldern fortsätter att vara feta även som vuxna, om ingenting görs.

– Sedan några år tillbaka har vi inte bara längd, huvudomfång och vikt utan även BMI, för att göra vikten mer oberoende av längden, förklarar Josefine Roswall.

Hon ser stora hälsovinster med att tidigt fånga upp de barn som riskerar övervikt och fetma, genom att räkna ut barnets BMI.

– I dag lever vi i ett samhälle där det största hälsohotet inte är att svält och undervikt. Övervikt är också ett hälsohot, inte bara för vuxna utan också barn. 

Men alla är inte positiva till satsningen. När Ulrika Petersson i Åsa var på femårskontroll med sin dotter fick hon höra att dottern låg i riskzonen för övervikt. Det hon framförallt reagerade mot var hur budskapet fördes fram.

Läs mer: Ulrika: Prata inte om vikt inför ett litet barn

Men Josefine Roswall tycker det är viktigt att försöka fånga upp barn som befinner sig i riskzonen redan i ung ålder.

– Om ett barns vikt eller BMI plötsligt pekar mot stjärnorna är det bättre att jobba med det tidigt. Då räcker det att göra en liten förändring i sina levnadsvanor. 

Kan det inte bli en stor fixering? 

– Det handlar mycket om hur man lägger upp det. Vi försöker att inte fokusera på vikten utan vanorna. 

Är det rätt att prata inför ett barn om att ett barn väger för mycket? 

– Jag tänker att vi alla präglas av att fetma och övervikt är så laddat i samhället. Väger barnet för lite så skulle vi prata med hela familjen om det. Men om barnet väger för mycket finns det massa föreställningar om vad övervikt är, i samhället. Tittar vi på det på BVC handlar det om att vi vill jobba för hälsa. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".