Ringhals reaktorn 2
1 av 2
Ringhals reaktor 2. Foto: Annika ֖rnborg
LO-borgen Norra bantorget
2 av 2
Foto: Hasse Holmberg/TT

Ingen strejk på Ringhals kärnkraftverk

Det blir ingen strejk i saneringsbranschen, facket LO-Fastighets och arbetsgivaren Almega sa på onsdagkvällen ja till medlarnas bud.

Strejken var varslad till fredag morgon och exempel på strejkvarslade objekt inom avtalsområdet specialservice var Volvos motorfabrik i Skövde och grovsanering på kärnkraftverket Ringhals.

En strejk inom fordons- och kärnkraftsindustrin skulle ha blivit kännbar då det handlade om fullständig arbetsnedläggelse inom kollektivavtalsområdet, med allt det arbete som utförs inom sanering, rengöring, underhåll och traversförare på Ringhals. Men strejkvarslet avblåstes alltså efter att både fack och arbetsgivare accepterade medlarnas bud.

– Jag är mycket nöjd med resultatet. Vi har fått ett rent avtal i enlighet med LO-samordningen, industrinormeringen med låglönesatsning, säger Magnus Pettersson, ordförande för LO-facket Fastighets, i ett pressmeddelande.

Även arbetsgivarna i Almega konstaterar att det nya, treåriga avtalet följer det så kallade märket, det vill säga den löneöverenskommelse som nåtts i industrin.

– Vi är glada över att vi lyckats avvärja den allvarliga strejk som Fastighets varslat om, en strejk som skulle slagit hårt mot bland annat svensk fordonsindustri, säger Anna-Karin Hatt, vd för Almega, i ett pressmeddelande.

Ett av de större företagen i Västsverige som berördes var service- och underhållsarbete vid ISS Facility vid Ringhals.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".