Barnen ska få prova lekplatserna och säga sitt.
Barnen ska få prova lekplatserna och säga sitt. Foto: Jessica Gow/TT.

Barn tycker till om lekplatser i Kungsbacka

2:35 min

I Kungsbacka vill man utveckla framtidens lekplatser och man vill att barn ska vara med och tycka till om hur lekplatserna ska se ut.

Annonsen har bara legat ute ett dygn, men man har redan fått in flera ansökningar. 

– Vi har fått in cirka 15 ansökningar, men det är flera där syskon söker tillsammans. Så det är kanske 20-25 barn som ansökt än så länge, säger Malin Gustafsson, som är landskapsarkitekt i Kungsbacka kommun.

Vad står det i annonsen? 

– Det står att vi vill ha barn från 3-12 år. Vi söker en blandad grupp vad gäller ålder, kön, språkkunskaper och funktionsnedsättning, så vi får åsikter från ett varierat antal barn så vi kan spegla men även få fram de svagare grupperna i dialogen. 

Hur kom ni på idén – är det dåliga lekplatser i Kungsbacka? 

– Nej det är det inte, men Kungsbacka växer kraftigt och då behövs lekplatser och mötesplatser, säger Malin Gustafsson. 

I en stad som växer är det viktigt att se till att barns platser håller hög standard och kvalité. Målet är jämlika och hälsofrämjande platser som är trygga, trivsamma och tillgängliga. 

– Det är många olika grupper att ta hänsyn till som vi vill belysa i programmet. 

Man kan söka till projektet, som kallas för "Lekspecialister sökes," fram till den 21 maj 2017 via Kungsbacka kommuns hemsida. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".