kvinna i 25-årsåldern med chockrosa hår.
Mimi Godart, 25, tycker inte att det är så konstigt att så många unga Kungsbackabor bor hemma med tanke på stadens bostadssituation. Foto: Lisa Dahlberg/Sveriges Radio.

Fullt med mambor i Kungsbacka

1:56 min

Hälften av alla 25-åriga män i Kungsbacka bor hos sina föräldrar. Det visar statistik från Statistiska Centralbyrån, SCB.

Daniel har haft tur. Han är 26 år och bor i en egen lägenhet i Kungsbacka. Han berättar att han flyttade hemifrån när han var 22 år.

Han har fortfarande en del kompisar som bor hemma och är så kallade mambor, alltså vuxna som bor kvar hos sina föräldrar lite för länge. Enligt Daniel, är det bristen på lägenheter som är problemet.

– Det finns inga lägenheter att få tag på. Väntetiden är sex, sju år. Många kanske inte ställer sig i kö i tid, säger han.

SCB har sammanställt statistik som visar att av alla 25-åriga män i Kungsbacka utan egna barn, är varannan folkbokförd hemma hos sina föräldrar.*

Av kvinnor i samma ålder, är det en tredjedel som är skriven hos föräldrarna.

Mimi Godarts rosa hår lyser upp lokalen där hon jobbar. Hon är 25 år och har arbete, men ingen egen bostad. 

Hon tycker inte att det är så konstigt att många Kungsbackabor fortfarande bor hemma. Det är ont om hyresrätter, men finns gott om bostadsrätter.

Och har man inte kommit in i arbetslivet och fått fast jobb så är det väldigt dyrt att skaffa egen lägenhet, säger hon.

Men det finns också fördelar med att bo hemma.

Ju äldre man blir desto mer lär man sig. Jag har lärt mig hur man gör ekonomiskt. Jag betalar hyra så jag blir ungefär som en inneboende.


 *Att en person är folkbokförd på en adress behöver inte betyda att personen faktiskt bor där. Det kan finnas 25-åringar som är ute och reser eller hyr korttidskontrakt medan de är skrivna hos sina föräldrar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".