Andreas Broberg och Adam Medin.
Andreas Broberg och Adam Medin. Foto: Muhamed Ferhatovic

Utredare: 13-årsgräns på sociala medier

1:36 min

Barn ska få vara minst 13 år för att få använda sociala medier. Så tycker en av regeringens utredare. Ungdomar som P4 Halland pratat med håller med.

– På Facebook hade det varit bra eftersom det är nog mer farligt för yngre barn. Men att ha åldersgräns på andra sociala medier är nog överdrivet, men absolut på Facebook, säger Andreas Broberg, 15 år.

Det är inte första gången som det pratas om åldersgränser på sociala medier. Redan förra året berättade konsumentminister Per Bolund för Sveriges Radio att åldersgränser på sociala medier kommer börja gälla i Sverige, det i enlighet med EU:s nya dataskyddsförordning som börjar gälla nästa år.

EU-direktivets råd däremot är 16 årsgräns, men medlemsländerna kan sätta en lägre åldersgräns. Den lägsta, alltså den som regeringens utredare föreslår, är 13 år.

De ungdomar P4 Halland pratar med är positiva till en åldersgräns. 

– Barn som utnyttjas av pedofiler, det är bara ett exempel på hur barn kan skyddas av detta, säger Adam Medin, 15 år. 

Men även om det blir en åldersgräns så går det att ange en annan ålder på de sociala nätverk man registrerar sig på, och därför kvarstår frågan hur åldersverifieringen ska gå till. Enligt regeringens utredning är det upp till varje företag kring hur man kontrollerar åldern. 

– Jag tror det är för enkelt att ange en annan ålder än den man har, säger Adam Medin som är osäker på hur effektiv den eventuella lagändringen blir. 

Inga Lill Askersjö är den som gjort utredningen och förklarar varför ändringen behövs. 

– När barn är tillräckligt mogna för att ge uttryck för en åsikt eller ta till sig information, då ska de få göra det. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".