Joakim Gustafsson hoppar av sitt fackliga uppdrag i protest mot lönerna.
Joakim Gustafsson hoppar av sitt fackliga uppdrag i protest mot lönerna. Foto: Sveriges Radio.

Brandmännens ordförande hoppar av i protest

3:59 min

"Att komma tillbaka till gubbarna med ett avtal som sänker lönerna, då blir man ju stämplad som en idiot," säger Joakim Gustafsson, som hoppar av sitt uppdrag som fackordförande.

Det var när Brandmännens riksförbund, BRF, förhandlade med Halmstads kommun om ett lokalt avtal för deltidsbrandmännen som det tog stopp.

Joakim Gustafsson är deltidsbrandman i Getinge och fackligt förtroendevald i Halmstads kommun och när arbetsgivaren presenterade ett bud som var lägre än vad han och hans kollegor kunde tänka sig, så lämnade han sitt uppdrag.

– Att komma tillbaka till gubbarna med ett avtal som sänker lönerna, då blir man ju stämplad som en idiot, säger Joakim Gustafsson, förtroendevald för BRF.

Läs mer: Massuppsägningar oroar bland brandmän

Deltidsbrandmännens nya kollektivavtal, FIB 17, har kritiserats av anställda vid räddningstjänster i hela landet. På flera håll har brandmän sagt upp sig i protest. Bland annat handlar kritiken om att deltidsbrandmännen inte kommer att få någon ob-ersättning vid utryckningar på kvällar och helger.

I de lokala förhandlingarna fanns det möjlighet till vissa ersättningar för till exempel träning.

– För att vi ska klara vårt uppdrag så krävs det att vi ska klara vissa fystester, och för det krävs fysträning och vi menar att vi borde ha betalt för det. Det är vad det handlar om, säger Joakim Gustafsson.

Nu kommer Halmstads kommun att förhandla med BRF centralt och det innebär att deltidsbrandmännen i Halmstad kommer att få det centrala avtalet, som enligt brandmännen är betydligt sämre.

– Vi tänkte såhär att får vi inte igenom vårt lägstakrav så kan vi lika gärna ha ett skitdåligt avtal. Så får vi ta en diskussion med gubbarna om vad de tycker, säger Joakim Gustafsson.

Hans Ekberg är chef för räddningstjänsten i Halmstad och han håller inte med om att det bud som han gav i förhandlingarna skulle innebära en sänkning av lönerna.

– Det centrala avtalet innebär en sänkning, men vårt bud i lokala förhandlingen var inte någon sänkning. Däremot var det kanske inte en så stor ökning som de ville se, säger Hans Ekberg.

På onsdag kommer brandmännen i Getinge att diskutera hur och om de ska gå vidare med den här frågan på något sätt.

Räddningstjänsten i Väst, alltså Falkenbergs och Varbergs kommuner, är inne i förhandlingar men har inte tecknat något avtal ännu. I Laholms kommun har det inte varit några förhandlingar mer än i den ordinarie samverkansgruppen och där går man nu efter det centrala avtalet.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".