Stugägren Staffan Johansson ute i trädgården. Han håller på med hinkar.
1 av 2
Staffan Johansson har en stuga vid Skrea Strand. Foto: Lars Salomonsson/Sveriges Radio
Porträtt av Margareta Strömsund-Tuominen, VD på Vivab.
2 av 2
Margareta Strömsund-Tuominen är VD på Vivab och tror att reservattnet från Kungbacka smakar ungefär lika gott som det i Falkenberg och Varberg. Foto: Lars Salomonsson/Sveriges Radio

Falkenberg och Varberg rustar för fortsatt torka

1:30 min

Torkan börjar märkas också i Varberg och Falkenberg, men än är det inget förbud – bara försiktighet – som gäller.

 – Vi befinner oss i en helt ny situation för oss, säger Margareta Björksund-Tuominen, VD på Vivab.

Att det varken regnat eller snöat normalt på flera år märks tydligt i Halland. Halmstad och Laholm har bevattningsförbud sedan flera veckor tillbaka och nu börjar det sina också i Varberg och Falkenberg. Där tar man delar av grundvattnet från Kungsbacka, genom en reservattenledning.

Än så länge rådet inget förbud men det kommunala vattenbolaget Vivab uppmanar till sparsamhet och hoppas att det ska regna ordentligt i sommar så grundvattnet fylls på.

Staffan Johansson har precis kommit till sommarstugan på Skrea strand i Falkenberg och han tänker på hur han använder vattnet.

– Vi gör inte av med mycket vatten alls här, och vi har dessutom en utedusch så när det är kallt ute står man inte för länge, säger han.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista