Barbro Bäckström på en solig äng hållandes en islandshäst med spretig pannlugg. I bakgrunden står en hund.
Barbro Bäckström i Falkenberg säger att det är viktigt för sporten att tas upp i Riksidrottsförbundet. Foto: Lisa Dahlberg/Sveriges Radio

Barbro Bäckström: "Jag blir upprörd ända in i själen"

1:10 min

I helgen höll Riksidrottsförbundet möte i Karlstad. Inte heller i år valde man in islandshästsporten.

Barbro Bäckström i islandshästförbundet har kämpat i 35 år för att hennes sport ska tas upp av Riksidrottsförbundet. Hon blev besviken också i år, för under helgens möte beslöt förbundet att återremittera frågan till nästa stämma - om två år. 

– Jag undrar vad det är frågan om. Vi har jobbat ideellt och vi har jobbat häcken av oss i så många år för att komma såhär långt och så faller vi på målsnöret varje gång, säger hon.

Hon berättar att islandshästen är den näst största tävlingsrasen inom ridning och att man, efter hoppning, har flest antal starter och tävlingar. Islandshästförbundet har enligt henne 6.700 medlemmar och att det finns 66 islandshästföreningar i Sverige.

Det här är fruktansvärt odemokratiskt. Jag blir upprörd ända in i själen.

Barbro Bäckström säger att det är viktigt för dem att få vara med i Riksidrottsförbundet eftersom islandshästsportens regler inte stämmer så väl överens med Ridsportförbundets regler.

Vad man däremot hann besluta om på Riksidrottsförbundets möte i Karlstad var bland annat en etisk kod, om en gemensam policy för religiösa symboler och om en idrottens ombudsman, det här skriver TT.

Också frågan om ifall cheerleading och e-sport ska få vara med i förbundet sköts upp till 2019.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista