Lars Olsson, leveransansvarig för VMA på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB. Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio.
Lars Olsson, leveransansvarig för VMA på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB. Foto: Arkivfoto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio.

MSB: Brister i nya VMA-systemet

1:42 min

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, kritiserar att viktiga meddelanden till allmänheten, VMA, snart ska börja skickas ut via sms till alla som befinner sig nära en allvarlig händelse.

Från och med 1 juli skickas viktiga meddelanden till allmänheten, VMA, ut via sms till alla som befinner sig nära en allvarlig händelse.

Men Lars Olsson, som är leveransansvarig för VMA på MSB, tycker att det systemet är bristfälligt och att man borde skicka ut VMA:n med en annan teknik än sms eftersom han menar att det både är snabbare och säkrare.

– Sms som system fungerar bra om det inte är en stor eller allvarlig händelse. Är det en stor eller allvarlig händelse vet vi att mobilnäten har svårt att hantera just sms eller vanlig samtalstrafik.

Det blir lätt överbelastningar i mobilnätet vid sådana situationer.

I samband med det blir det svårt att nå folk även via sms. Så med den tekniken är det svårt att garantera att man kan varna allmänheten när det verkligen behövs.

Viktiga meddelanden till allmänheten går ut vid olyckor och andra allvarliga händelser, bland annat via radio. Meddelandena skickas också till telefoner där abonnemanget är kopplat till en adress i det drabbade området.

Men från och med 1 juli ska det nu gå ut sms till alla mobiltelefoner som finns vid masten i området vid tidpunkten för en allvarlig händelse.

Lars Olsson tycker det är bra att viktiga meddelanden ska kunna skickas ut till alla i ett område, men ifrågasätter alltså sms-tekniken.

– Det innebär i förlängningen att det kan vara folk som exponerar sig för en större risk på grund av att de inte får samma information som andra får, säger han.

Den teknik som MSB istället rekommenderar kallas i Europa för EU-Alert eller Cell broadcast.

Fördelarna med Cell broadcast är att det levererar även om det är upptaget i mobilnätet, medan man med sms-systemet kan få rejäla fördröjningar om många ska få meddelandet.

– Den har ju även andra funktioner i mobiltelefonen i dag. Till exempel har man en speciell ringsignal så även om du har mobilen på ljudlöst så kommer ringsignalen fram.

Är man då i ett större sällskap och de här mobiltelefonerna börjar låta på samma sätt, så får man "sirenen på fickan".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".