Två små barn går under en regnbåge av ballonger.
1 av 3
Vädret var strålande under lördagens pridefestival. Foto: Lars Salomonsson/Sveriges Radio
En polisbil och framför den en papp-polis i naturlig storlek med hål för huvudet där man kan kika ut.
2 av 3
Polisen var också på plats, både i egen person och i form av papp. Foto: Lars Salomonsson/Sveriges Radio
Porträtt av prästen Evamaria Lund.
3 av 3
EvaMaria Lund som är präst i Stafsinge hoppas på att möta många från försalingen i paraden. Foto: Lars Salomonsson/Sveriges Radio

Pride Falkenberg fyller fyra år

1:08 min

För fjärde året i rad anordnades i lördags Pride Falkenberg och många var där för att fira. Också kyrkan.

– Det som kännetecknar vår festival är att vi verkligen bjuder in alla, säger Jill Wegerup som är projektledare och ordförande i föreningen pride Falkenberg.

Det var alltså inte bara privatpersoner på plats. Evamaria Lund är präst i Stafsinge och hon tycker det är viktigt för kyrkan att finnas på plats.

– För oss som är troende är det så att gud har gett oss kärleken och det är det vackraste gud har gett oss människor. Vilka uttryck den tar sig det spelar ingen roll, därför är det viktigt att visa att kyrkan också stöttar de regnbågsfamiljer som finns, säger hon.

Vad kan kyrkan göra när det inte är festival utan när det är vanlig dag?

– Man kan ta sin personal på utbildning, det har jag gjort i min församling. Man kan också ha regnbågsflagga så att alla kan känna att vem man är så är man välkommen, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".