yoga
Arkivbild. Foto: Wilfredo Lee/TT

Yoga släpper loss känslorna

2:44 min

Inom yoga är det inte ovanligt att deltagare får utlopp för sina känslor. Det är många spänningar i kroppen som släpper med hjälp av olika stretchövningar.

På onsdag är det internationella yoga-dagen, vilket uppmärksammas i hela Halland. I Halmstad kommer yogaläraren Madeleine Magnusson anordna Halmstads yogafestival.

Inför den internationella yoga-dagen träffade förmiddagsprogramledaren Evelina Myrbäck tre yogalärare för att prata om yoga.

Det är inte ovanligt att yoga-utövare får utlopp för sina känslor och kanske till och med börjar gråta när de gör övningar där de jobbar mycket med att stretcha höfterna. 

– Vi har mycket spänningar i kroppen överhuvudtaget, men i höfterna sitter det mycket, förklarar Madeleine Magnusson, som är yogalärare.

Och det handlar inte bara om sorg och tårar, utan det kan också vara andra känslor, som exempelvis glädje.

– Ja. Men mest sorg, både hos mig själv och hos de jag undervisar. I en klass som jag höll i var det en kvinna som började gråta, för att det dök upp så mycket gamla minnen, säger Madeleine Magnusson. 

Då handlar det om att ta hand om situationen på bästa sätt. 

– Det är det som är så skönt med yogan. Man behöver inte prestera, utan man får vara precis som man är, säger Madeleine.

Och det är inte bara yoga-övningarna som väcker känslor och minnen hos deltagarna, utan även avslappningsövningarna och musiken. 

– En gång hade vi musik som handlade om havet. Och då var det en kvinna som hade varit med om en tsunami. Det väckte jättemycket känslor, så vi fick jobba med det och prata om det sen, säger Madeleine Magnusson.

Även Karin Lövgren, som också är yogalärare, känner igen att mycket spänningar sitter i höfterna.

– En kompis berättar att varje gång det är något med höften släpper det för henne, och hon blir väldigt känslosam, berättar hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".