Samuel West som är legitimerad psykolog och doktor i organisationsteori.
Samuel West som är legitimerad psykolog och doktor i organisationsteori. Foto: Sveriges Radio och Privat.

Psykolog: Så slipper du semesterstressen

5:36 min

Låt inte semestern bli en statusmarkör, strunta i bag-in-boxen, och blocka folk på Facebook – sen kan du semestra i frid.

Råden kommer från Samuel West som är legitimerad psykolog och doktor i organisationsteori.

– Semestern är viktigt för återhämtning och klara av mörka vintern, säger han.

Men om vädret är kasst?

– Typiska psykologresponsen är att man får acceptera att sommaren inte blir som man tänkt sig men ändå försöka göra saker som känns meningsfulla eller roliga.

Ska man vara aktiv eller ta det lugnt?

– Har man ett fysiskt krävande jobb kan det vara bra att ta det lugnt. Har du ett jobba som jag, sitter och stirrar i en skärm, så kan det vara bra på att röra på sig.

Vad ska man undvika?

– Det klassiska bag-in-boxen på köksbordet. Om man dricker fler dagar än icke på semestern är det inte bra för kroppen, psyket, sociallivet eller plånboken.

Har semestern blivit ett projekt?

– Semestern har blivit, som nästan allt annat i våra liv, en statusmarkör. Man behöver inte åka någonstans det är mest andra som tycker det. Innan charterturismen fanns inte begreppet att semester är att man ska åka iväg någonstans och ligga i en solstol.

Vad spelar sociala medier för roll?

– Man presenterar så här vill jag att andra ska se mig-bilder. Jag bara blockerar dom som irriterar mig som håller på så.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".