Tomas Peterson har forskat på det här med talangutveckling och elitsatsning bland unga
Tomas Peterson har forskat på det här med talangutveckling och elitsatsning bland unga. Foto: Malmö Högskola och Sveriges Radio.

"Måste tvinga bort selektering inom fotbollen"

4:58 min

Svenska fotbollförbundet håller fast vid sitt åldersindelade system. Men forskaren Tomas Peterson är kritisk och tycker att åldersselekteringen inom fotbollen ska tvingas bort.

– Hallands och Skånes fotbollförbund har bestämt sig för att pröva en ny väg, vilket jag tycker är väldigt positivt, säger Tomas Peterson. 

Han är professor på enheten Idrottsvetenskap på Malmö högskola som har forskat på det här med talangutveckling och elitsatsning bland unga.

Svenska fotbollförbundets system, där man skapar grupper utifrån vilket år spelarna är födda, skapades för över 60 år sedan.

– Jag har kommit fram till det som i princip alla har kommit fram till; om du utsätter en åldersgrupp för tävlingsverksamhet inom idrotten uppstår en relativ ålderseffekt. Det innebär att du har fördelar ju tidigare på året du är född, förklarar Tomas Peterson.

Läs mer: Svenska fotbollförbundet: Halland gör fel

Man letar efter talang, men det man hittar är tidig fysisk mognad. Med hjälp av detta systemet missar man mer än hälften utav talangerna.  

Svenska fotbollförbundet är kritiskt till att Halland och Skåne har lagt ner sina distriktslag och därmed inte skickar några lag till utvecklingslägret i Halmstad.

Och bland spelarna som inte får vara med på läger som utvecklingslägret i Halmstad slutar de flesta rätt snabbt för att de inte blir bekräftade och då går man miste om många spelare som, om de fått mer tid på sig, kunnat bli riktigt bra fotbollsspelare, enligt Tomas Peterson. 

Och Tomas Peterson ser att det är skillnader mellan könen.

– Andelen flickor som kommer till landslagen och som har varit på lägren är större än för killarna. Men det har lite andra förklaringar i mitt huvud än det som Svenska fotbollförbundet ger. 

Vad tror du det finns för förklaring?

– Om en engagerad, duktig och talangfull tjej vill spela fotboll men inte blir uttagen till lägren då slutar hon. Men killarna kan spela i andra- och tredjedivisionen och ändå tjäna pengar. Så är det inte för tjejerna. 

Tomas Peterson tycker att Svenska fotbollförbundet  borde lägga ner alla ungdomslandslag under U21 och även lägga ner selektionsorganisationen.

– Jag anser att man ska ta alla jättestora resurser som finns i selekteringsorganisationen och lägga ut dem på föreningarna. Man ska tvinga föreningarna att bära sig anständigt åt mot ungdomarna. 

Man måste tvinga bort selektionsverksamheten. Man måste se till så att så många som möjligt är med så länge som möjligt.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".