Naturfrisör i Laholm.
Monika Andersson Kapeller har Hallands första certifierade naturfrisör. Foto: Johan Tollgerdt/Sveriges radio.

Hallands första naturfrisör finns i Laholm

2:35 min

Halland har fått sin första certifierade naturfrisör - Monika Andersson Kapeller i Veinge i Laholm. Nu vill hon inspirera andra att följa efter.

Att vara certifierad naturfrisör innebär att frisören undviker att använda farliga ämnen och kemikalier i sitt yrke. Monika Andersson Kapeller som varit frisör i nästan trettio år, tycker det är viktigt av många anledningar.

– Det är vår arbetsmiljö det handlar om. En kund utsätter vi för en färgning eller permanent kanske en gång i månaden, men vi själva utsätts dagligen för kemikalierna, säger Monika som häromdagen fick certifikatet Grön Salong.

Diplomet hänger nu på väggen i salongen i Veinge utanför Laholm.

Det delas ut av Grön salong som är en fristående organisation oberoende av politiska och ekonomiska intressen. Den har inga vinstintressen.

Syftet är att förbättra frisörernas kemiska arbetsmiljö.

Ett tjugotal frisörsalonger i Sverige har kontrollerats av organisationen och fått bemärkelsen Grön salong. Monika Andersson Kapeller är dock den första naturfrisören i Halland. Nu hoppas hon att fler ska följa hennes exempel.

– Ja, vi har alla val som är möjliga att göra. Förhoppningsvis blir det ringar på vattnet gällande natursalonger, säger Monica som hoppas att fler hårfrisörer kan förbättra sitt arbetssätt.

– Alla kan vinna på att vi gör hår så miljövänliga vi kan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".