Adnan Bainca har hyllats för sitt initiativ med nattfotboll.
Adnan Bainca har hyllats för sitt initiativ med nattfotboll. Foto: Estrid Wagersten/Sveriges Radio.

Han startade nattfotboll i Varberg

3:48 min

Adnan Bainca har hyllats för sitt initiativ med nattfotboll i Varberg. Under hösten drar han igång fler aktiviteter i hemstaden – bland annat ett fotbollslag för tjejer.

Adnan Baincas initiativ med nattfotboll som samlar nyanlända och etablerade under några timmar varje lördagskväll har hyllats av många. 

– Det är vårat sätt att aktivera och integrera ungdomar i Varberg. Det händer inte så mycket under helgerna, så genom att ha kvällsfotboll samlar vi många ungdomar från 13 - 20 år, samtidigt som vi får med väldigt många nyanlända, berättar Adnan Bainca. 

Väl på plats delar jag upp lagen och ser till så de får spela med nya människor, träffa nya vänner och skapa nya band.

Vad får du tillbaka – vad blir mervärdet? 

– Förhoppningsvis leder det till en ljusare framtid för Varberg. Jag tror att detta i längden kan påverka väldigt mycket, att man har en vettig sysselsättning på helgerna. De kommer växa och bli bättre killar och tjejer, säger Adnan Bainca.

Men trots att alla är välkomna på nattfotbollen är det mest killar som dyker upp. 

– Vilket är väldigt förståeligt. Det är hundra grabbar som springer runt och slåss om chipspåsar. Det är så grabbar är. Vi har haft några tjejer som har varit med, och några som har tittat på.

Till hösten ska Adnan starta ett lag för bara tjejer, som kommer fungera på samma sätt som nattfotbollen. 

– Förhoppningsvis kommer det locka mycket mer tjejer och man kan se till så de håller sig kvar i fotbollen och de som har slutat kanske hittar tillbaka till fotbollen och börjar spela igen. 

Adnan Bainca har även ett annat fotbollslag på gång. Laget kommer börja i division sju och är en satsning på integration. 

– Man hör ofta om integrationslag – och då är det oftast bara nyanlända. Det jag vill ha är en 25-mannatrupp där vi försöker ha femtio procent nyanlända och femtio procent svenskar, säger han.

Det ska ju inte vara så mycket fokus på att vi ska gå upp i allsvenskan, men de som vill något med sin fotboll ska kunna komma till oss och vi ska hjälpa dem att utvecklas och ta nästa steg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".