Man på solig gräsplan
Huvudtränaren José Acevedo är en av de ansvariga för fotbollslägret. Foto: Lisa Dahlberg/ Sveriges Radio.

Sveriges första fotbollsläger för nyanlända

1:46 min

Tränaren José Acevedo vill visa nyanlända ungdomar ett alternativ till att sitta hemma. Han hoppas att några ska vilja satsa på fotbollen i framtiden.

Det är dags för fotbollslägret Camp Fútbal de Espania i Halmstad. Lägret riktar sig främst till nyanlända ungdomar, men alla som vill spela fotboll är välkomna, försäkrar huvudtränaren José Acevedo.

Det är stekande hett på fotbollsplanen vid Halmstad Arena. Ett tiotal unga killar springer fram och tillbaka för att värma upp.

José Acevedo säger att det är många av killarna på planen som kommer från länder som drabbats av krig och att de inte har särskilt mycket att göra hemma.

– Vi försöker hålla dem borta från alkohol och droger och ge dem ett alternativ till vad de kan göra med sitt liv, säger José Acevado.

Han berättar att många av killarna på planen aldrig spelat fotboll förut, men att många av dem har börjat känna att det är roligt att spela och träffa kompisar.

– De kanske inte vill bli professionella fotbollsspelare, men kanske domare eller tränare. Eller kanske börjar på idrottslinjen på gymnasiet sedan, säger José Acevedo hoppfullt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista