Fredrick Hallman står i regnet på en äng med en skogsdunge i bakgrunden.
1 av 2
Om 20 till 30 år är det fullt på kyrkogårdarna i Varberg, tror Fredrick Hallman. Foto: Magnus Hagström/Sveriges Radio
Sebastian Sjögander står i träningskläder i regnet på en äng.
2 av 2
Många rastar sina hundar här, säger Sebastian Sjögander. Foto: Magnus Hagström/Sveriges Radio

Kyrkan vill ha gravar på ängen och i skogen

1:49 min

Kyrkan vill bygga ut Sankt Jörgens kyrkogård i Varberg. På sikt är den för liten. Nu vill kyrkan köpa en äng och en bit skog nära vattentornet.

– I framtiden kommer platserna för urnor, askor och kistor att ta slut. Vi behöver redan i dag titta på alternativ och möjligheter att utvidga och anlägga ny begravningsmark, förklarar kyrkogårdschef Fredrick Hallman.

Om 20 till 30 år lär Varbergs nuvarande kyrkogårdar vara fulla. Därför vill kyrkan köpa en remsa på cirka 4 hektar nära vattentornet uppe på Håstensberget, mellan nuvarande Sankt Jörgens kyrkogård och Tors Gränd.

Ungefär hälften är i dag skog med promenadstig, och hälften är en öppen äng.

– Man ser väldigt många hundägare som går runt här på ängen och släpper sina hundar. Det kommer säkert att påverka. De ska också ha någonstans att rastas, säger Sebastian Sjögander som brukar motionsträna i området.

Kan du förstå att det behövs fler gravar?

– Någon gång blir det väl fullt antar jag...

Paret Yvonne och Roger Nyberg bor alldeles intill. Om alternativet är att bygga bostäder på ängen så föredrar de kyrkogården.

– Vi har nog inget emot det, och det är också så vi har trott att det kommer att bli, säger Roger Nyberg.

– Jag säger detsamma: jag vill inte ha bebyggelse på ängen. Det är bättre att kyrkan får ha marken, menar Yvonne Nyberg.

– Det är lite synd om barn och hundar, men det finns nog annan plats för dem också.

Kommunen bestämmer, men blir det ingen kyrkogård så behöver kyrkan ha en bit mark någon annanstans i stället, påpekar Fredrick Hallman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".