Nöjesparkens skylt om samer väcker debatt

3:10 min

En skylt på äventyrslandet i Halmstad som ger information om Norrland och samer väcker uppståndelse i sociala medier just nu.

Lyssna på ljudklippet ovan för att höra Marie Enoksson, informatör på Sametinget

På skylten står det bland annat att "lappar, eller samer till sitt ursprung är ett gåtfullt folk" och att man "numera är benägen att betrakta samerna som en rest av en primitiv palearktisk ras".

Marie Enoksson är informatör på Sametinget och hon säger att det är mycket ovanligt att någon uttrycker sig så grovt och så okunnigt om samer idag. Hon tror dock inte att det hjälper att anmäla en sån här sak.

– Man kan inte lagstifta mot dumhet, säger Marie Enoksson.

Mats Persson, driftschef på Äventyrslandet kommenterar skylten så här:

– Det är en gammal skylt som vi har förnyat och satt vår logga på. Det stod Miniland överst förut.

Han säger också att de plockar ner den direkt och att den nu inte finns där längre.

– Men nu har ni ju något att skriva om och vi får reklam, tack för det, säger han.

Han lägger dock på luren när P4 Hallands reporter börjar ställa frågor om innehållet på skylten och varför de inte reagerat tidigare.

Texten i sin helhet :

"Norrland, Sveriges nordligaste huvuddel, utövar en alldeles speciell lockelse på grund av sin mångskiftande natur. Norrland är den majestätiska fjällvärldens hemvist, de stora skogarnas och älvarnas rike. Här flyter i en oändlig ström skogens guld, timret, på sin väg mot kusten där en mångfald fabriker förädlar råvaran till cellulosamassa, papper jämte ett otal andra produkter.

Norrland är midnattssolens och norrskenets land men också lapparnas.

Lapparna eller samerna är till sitt ursprung ett gåtfullt folk. Numera är man benägen att betrakta samerna som en rest av en primitiv palearktisk ras, som haft sin hemvist på denna sidan Ural. Enligt forskarna fanns samerna i vårt land så tidigt som ett halvt årtusende före vår tidräknings början."

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista