Ska koppla ihop centrum med ny stadsdel

1:37 min

Experter inom arkitektur och konst har kommit till Varberg för att grotta ner sig i stadens utveckling. Hur ska stadskärnan kopplas ihop med nya Västerport?

En ny stadsdel ska snart ta form i hamnområdet i Varberg. Forskare från flera länder ska under den kommande veckan ta ett grepp på den omfattande frågan om hur den befintliga stadskärnan kan kopplas ihop med den blivande stadsdelen Västerport.

– Vi är en grupp på ett 20-tal personer från många länder som arbetar med hur vi kan föra en dialog runt det befintliga Varberg och det framtida Varberg som stadsutvecklingsprojektet innebär, säger Sommarakademins processledare Marie Kraft.

Vad hoppas du att veckan ska mynna ut i?

– Jag hoppas att vi på något sätt har byggt något konkret, i trä tror jag, och att det kommer att synas i stadsrummet när man kommer förbi Campus ner mot hamnområdet.

Intill färjeterminalen invigs inom kort en lokal där alla intresserade kan fortsätta att diskutera stadsutvecklingsprojektet. Därifrån kan man se både den befintliga delen av stadskärnan och den nya blivande stadsdelen Västerport.

– Väldigt strategiskt att man även inifrån lokalen kan se åt båda håll, säger Marie Kraft. Vi kommer att försöka föreställa oss hur man senare kan använda det nya området.

Sommarakademin är en uppföljning och fördjupning av Art Inside Out, ett konstnärsresidens i Varberg 2016 där unga konstnärer utforskade staden inför den omvandling som ska ske. En skillnad är att i år inbjuds fler utländska forskare och studenter. Det handlar mycket om att få en förståelse: att koppla ihop historien med det som ska ske.

Intresserade Varbergare är välkomna att lyssna på öppna föreläsningar under veckan med lärare och forskare från olika länder.