Stor press på sjukhusens akutmottagningar

2:01 min

Det har varit en tuff sommar för akutpersonalen på Hallands sjukhus. På Halmstad sjukhus började sommaren med 87 arbetspass som stod tomma

På akutmottagningarna i både Varberg och Halmstad har man haft stora problem med att bemanna inför sommaren.

På Halmstad sjukhus började sommaren med 87 arbetspass, de flesta nattpass, som stod tomma som personalen beordrades att fylla.

Enligt Åsa Svahn, huvudskyddsombud på Hallands sjukhus och förtroendevald i Vårdförbundet, har varje dag varit en utmaning för sjukvårdspersonalen.

– Halland som sommarlän är en attraktiv turistmagnet och det syns också på akutvårdbehovet som ökar med befolkningsökningen och där vi har haft svårt att få kollegor för att kunna möta det behovet

Hur har sommaren sett ut för de som jobbat på akuten?

– Man har haft mycket att göra och det vet vi att vi kommer att ha. Men vi har för få vikarier, för få kollegor som har kunnat komma in och jobba.

Så det är den ordinarie personalen som har fått jobba extrapass, dubbelpass.

– Man har inte behövt bryta någon semester som man befarade innan sommaren men man har blivit intvingad att ta pass som man egentligen inte planerat eller tänkt sig

– Så utöver sin vanliga arbetstid har man behövt jobba mycket fler pass och det sliter på personal som redan har haft ett tufft år bakom sig och behöver den här ledigheten som alla andra

Varför är det så svårt att rekrytera personal?

– Det är konkurrens, vi har bemanningsföretag som betalar betydligt högre löner och arbetstider man kan styra själv. Vi har kommuner som också har annan arbetstid.  Det ser vi på de som slutar på sjukhusen, anledningen är lönen och arbetstiden, man väljer bort sjukhusen och då måste sjukhusen kunna konkurrera med de villkoren.

Vad tycker ni om arbetsgivaren sätt att hantera detta?

– Det har varit alldeles för sent ute, säger Åsa Svahn.

Jonas Hultgren, verksamhetschef för akutklinikerna på Hallands sjukhus kommenterar situationen:

– Sommaren har varit som sommaren brukar vara, ansträngd. Vi har, som Åsa säger, ett stort inflöde av turister och det märker vi av.

– Det är klart det är jättetråkigt när medarbetare hos oss säger upp sig och inte vill jobba kvar inom akutmottagningen. Det är inget vi vill ska fortgå. Därför behöver vi se över åtgärder för att få folk att stanna kvar och få in nya kollegor och medarbetare till oss, säger Jonas Hultgren.