Caroline Karlsson vid invigningen av Västerhavsveckan.
1 av 2
Caroline Karlsson är projektledare för Västerhavsveckans satsningar i Hallands län. Foto: Johan Tollgerdt/Sveriges Radio
Sami Hendi och Alexander Engman från Hylte var två av besökarna på Västerhavsveckans invigning.
2 av 2
Sami Hendi och Alexander Engman från Hylte var två av besökarna på Västerhavsveckans invigning. Foto: Johan Tollgerdt/Sveriges Radio

Vill ge bättre koll på Västerhavet

2:33 min

I helgen startade Västerhavsveckan. Ett arrangemang som pågår längs med kusten för att öka kunskapen om Västerhavets miljö.

Veckan ordnas av Västra Götalandsregionen tillsammans med ett hundratal lokala aktörer i Halland, Skåne, Bohuslän och Göteborg. Caroline Karlsson är projektledare för satsningarna som görs i Halland.

– Det händer jättemycket under veckan, aktiviteter man kan göra med hela familjen och de flesta är kostnadsfria. Och samtidigt som man hittar på något roligt så lär man sig om hur Västerhavet mår, säger hon.

Allmänheten uppmanas också att hjälpa forskare genom att skicka in observationer om fiskar, krabbor och andra vattendjur.

Med Västerhavet avses de hav som ligger nära den svenska västkusten. Tanken med veckan är även att få folk att inte ta vattnet för givet.

Besökarna Sami Hendi och Alexander Engman från Hylte var med på invigningen på Getterön i Varberg.

– Det värsta jag har sett i havet är all plast. Man får ta upp det man ser och slänga i närmsta papperskorg, säger Alexander Engman.

Men det är inte så roligt att plocka upp andras skräp?

– Absolut inte, men man måste ta lite ansvar för att skydda miljön, säger Sami Hendi.

Vad kan Västerhavsveckan betyda?

– Den kan vara nyttig för hallänningarna. Man får mer kunskap om vårt hav och jag tror att man är ganska dåligt insatt i hur det faktiskt ser ut och hur havet mår, säger Alexander Engman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".